Vi bringer dig tættere på de danske håndboldspillere

Landsholdskvalitet uden landskampe

Vi har besøgt den danske spiller Michael Qvist, som i flere år har holdt et konstant topniveau, men som aldrig har været inde omkring et udtaget hold.

 

Landsholdskvalitet uden landskampe

Han har fået sin håndboldopdragelse i den nordsjællandske klub KVIK Humlebæk. Herfra gik turen til Helsingør, hvor han i en ung alder var med til at spille den traditionsrige klub op i den bedste danske håndboldrække. Mødet med den danske håndboldliga blev forlænget med et skifte til Nordsjælland Håndbold, inden turen gik til Eintracht-Hildesheim i 2.bundesligaen i Tyskland.

 

I Eintracht-Hildesheim markerede Michael sig rigtig flot i sin første sæson i 2.bundesliga. Han scorede 181 ”rene” mål(antal mål uden straffe, red.) og blev kåret som årets spiller i den tyske klub, hvilket må betegnes som værende godkendt. En indsats, som sammen med resten af holdets, resulterede i en oprykning til verdens bedste håndboldliga – den tyske 1.bundesliga.

 

Her fortsatte han de flotte takter og var i starten af sæsonen i top 10 på topscorerlisten, hvilket også blev bemærket herhjemme og belønnet med en udtagelse til det danske B-landshold. En fodskade gjorde dog at det ikke blev til debut i de rød/hvide farver, ikke i denne omgang i hvert fald, men mon ikke muligheden opstår igen.

 

Herrehåndboldligaen

Akkurat som de fleste håndboldspillere, som stifter bekendtskab med den bedste håndboldrække herhjemme, så fik Michael også mod på at fortsætte på det bedste niveau. Da muligheden bød sig skiftede han derfor Helsingør ud med en anden klub i det nordsjællandske – Nordsjælland Håndbold(Hillerød og Helsinge, red.).

 

Her blev Michael en af de bærende spillere, hvilket han også havde været i Helsingør. Han var måske ikke en så iøjnefaldende spiller, som flere af sine holdkammerater, men i særdeleshed en spiller som holdte niveau og som var god i begge ender af banen.

 

Om tiden i Nordsjælland siger Michael:

 

”Det første halvandet år i Nordsjælland gik alt efter mit hoved. Massere af spilletid og en enorm glæde ved at spille håndbold. Træningen var den bedste jeg endnu i min karriere har oplevet. Hård, men samtidig var der hele tiden en ide med hvad der blev lavet. Så begyndte skaderne at melde sig på banen og ødelagde godt og vel 1 år for mig. Samtidig med min skade begyndte Nikolaj Markussen virkelig at udvikle sig qua den megen spilletid. Dejligt for Nikolaj, som jeg onder alt det bedste, men for mig betød det efter min skadesperiode at spilletiden blev begrænset og lysten til at træne blev mindre. Jeg besluttede mig for at der skulle ske noget nyt for at at få lysten tilbage.”

 

Spilletid

Efter 3 sæsoner i Nordsjælland Håndbold stod Michael ved en skillevej. Han kunne vælge at blive i klubben, som havde tilbudt ham en kontraktforlængelse, eller han kunne vælge at undersøge sine muligheder for at komme til en anden klub. En ting som Michael vægtede højt var udsigten til spilletid.

 

Nordsjælland Håndbold havde på daværende tidspunkt en anden venstre back i form af den 2 meter og 11 centimeter høje Nikolaj Markussen. En spiller som angrebsmæssigt gav nogle andre muligheder rent taktisk, hvilket havde resulteret i mindre spilletid end det tidligere havde været tilfældet.

 

Dét at Michael har fået lov til at spille kampe, har betydet at han har været i konstant udvikling, lige siden han blev seniorspiller.Samtidig med at han har trænet godt, styrketrænet og har fået mere og mere rutine, så er han nået op på et niveau hvor muligheden for landskampe er blevet realistisk.

 

Derfor valgte Michael da også at skifte Nordsjælland ud, da udsigten til mindre spilletid ikke stemte overens med hans egne ambitioner. Det endte ud med at blive Eintracht-Hildesheim, som fik glæde af Michaels evner som person og som håndboldspiller. Det skete i samråd med hans tidligere holdkammerat, Ian Marko Fog(IMF Management, red.) og hans kæreste Tina.

 

For Michael var det ikke et spørgsmål om økonomi, men et spørgsmål om spilletid og lysten til at spille håndbold, som var afgørende for hans valg om at skifte til en ny klub. Direkte adspurgt om han ville have taget turen til Tyskland, hvis ikke han havde haft Tina med, siger Michael:

 

”Jeg har meget brug for tryghed og den finder jeg i hvert fald ikke alene i et nyt land, hvor jeg ikke kunne et ord tysk før jeg tog afsted. Derfor har det betydet alt for mig at min kæreste tog det som en udfordring og fulgte med mig til Tyskland. Om jeg havde gjort det alene……. Det tror jeg ikke.”

 

Fremtiden

Kontrakten i det tyske er netop blevet forlænget med yderligere to sæsoner, dette selvom Eintracht-Hildesheim ligger til nedrykning til 2.bundesliga. Niveauet i 2.bundesliga er dog steget betragteligt efter at man i Tyskland har lavet den om til en landsdækkende række, i stedet for en nord og en syd-liga.

 

Forlængelsen skal ses i lyset af at både Michael og Tina er faldet rigtig godt til i Hildesheim, hvor parret er blevet taget godt imod af folk i og omkring klubben. Samtidig er Michael igen en af de bærende spillere på et hold, hvor han er tiltænkt en stor rolle i planerne om at komme tilbage til 1.bundesliga. Det indebærer et ansvar og samtidig med det spilletid – et ord som igen og igen bliver nævnt i vores snak med Michael.

 

Michaels råd

“For mig har det hele min senior karriere handlet om spilletid. Jeg havde muligheden allerede som førsteårs senior at tage til Helsingør og spille første division. Jeg valgte at blive i barndomsklubben hvor spilletiden var sikker, selvom niveauet naturligvis også var lavere. Det har hele tiden været min tilgang til min karriere at spilletiden var i højsædet. Det har hele tiden holdt lysten og gejsten til at blive ved i top. I min verden er det helt i skoven når store talenter sidder på bænken i de store klubber. Det tror jeg ikke på man udvikler sig af, eller det ville jeg i hvert fald ikke foretrække som 18-årig”.

ihandball.dk