Vi bringer dig tættere på de danske håndboldspillere

HSV Handball har startet en lavine

For nøjagtigt et år siden forberedte HSV Handball sig til Final4-stævnet i Köln. Et stævne, som gjorde dem til Champions League-vindere. Nu er alting forandret, og det ser sort ud for en af håndbold-Europas største klubber. Efter præsident Andreas Rudolphs fratrædelse har Hamborg-klubben været i kamp med tiden, for at skaffe pengene, der kræves, hvis den nordtyske klub skal have fornyet sin Bundesliga-licens. I værste fald går klubben konkurs. I bedste fald overlever klubben, men må skære i budgettet, og i første omgang drosle kraftigt ned på spillerdelen.

Den 8. maj var en sort dag i HSV Handballs relativt korte historie. Klubbens præsident og pengemand, Andreas Rudolph, trådte overraskende tilbage fra præsidentposten. Ydermere stoppede omgående med at investere penge i klubben. Siden 2005 har Andreas Rudolph, som har opbygget sin formue i medicinalindustrien, investeret imellem 20 og 25 millioner euro i HSV Handball.

HSV Handball står nu tilbage med en klub i kaos, og mangler angiveligt 2,7 mio euro for at kunne få fornyet sin Bundesliga-licens. Den 15. maj afviste den uafhængige licenskommission HSV’s budget, og dermed muligheden for en Bundesliga-licens til storklubben.

Midlertidigt har HSV Handball fremstillet en ny plan, hvor budgettet til næste sæson skæres fra 8,1 million euro til 5,5 mio euro. Budgettet blev indsendt til kommissionen i fredags. Om budgettet godkendes, og HSV Handball får fornyet sin Bundesliga-licens, ved vi tidligst den 3. juni, men klubbens bestyrelse og direktion udtaler, at de er overbeviste om, at klubben får fornyet sin licens på trods af den forlængede frist.

Denne optimisme bunder i, at HSV Handball har kunnet øge deres aktiekapital med godt 1 million euro med hjælp fra forskellige investorer. Ydermere er spillere og trænere gået med til, at april-lønnen på godt 500.000 euro udebliver. Dermed er risikoen for insolvens i første omgang afværget.

Ud over det er den tidligere præsident, Andreas Rudolph, gået med til, at skære den gæld, som klubben havde til ham, ned, fra 2 mio euro til 850.000 euro. Gæld, som kun skal udbetales, hvis HSV Handball opnår overskud. Siden klubbens oprettelse i 2002 er det endnu ikke sket. Klubbens hovedsponsor, GHD, med Rudolph i spidsen, er ligeledes gået med til at forhøje sit finansielle engagement i HSV til næste sæson (uvist med hvor meget).

Alt dette skriver Hamburger Abendblatt, som er kendt for at være ekstremt velinformeret, hvad angår HSV Handball.

Det virker altså til, at den nærmeste fremtid er sikret for HSV. Nu skal klubben stabiliseres. I den henseende udtaler bestyrelsesformand Wolfgang Fauter til Hamburger Abendblatt, at det vigtigste for klubben i den kommende tid er, at få defineret Rudolphs rolle i klubben, da dennes er altafgørende i bestræbelserne på at finde nye investorer og sponsorer.

HSV - thumb

HSV Handballs situation har haft og har stor betydning for et hav af klubber Europa. Mange af de store klubber ser muligheden for at få nye spillere, hvis flere af HSV’s stjernespillere bliver fritstillede, eller ikke får fornyet deres kontrakter. Ud over det ser de mellemstore klubber samme mulighed for at få fingrer i nogle af holdets reserver i den 21-mands store trup. Fælles for diverse klubber er, at de er i gang med at gøre plads i budgettet og truppen, og det har skabt en lavine af rygter, som stammer fra problemerne i HSV Handball.

Hvad vi ved, er, at Domagoj Duvnjak (til THW Kiel), Marcus Cleverly (til KIF Kolding/KBH), Blazenko Lackovic (til Vardar Skopje) og Zarko Markovic (til Qatar) er tabte for klubben. Ydermere har 4 spillere kontraktudløb efter denne sæson. Det drejer sig om Matthias Flohr, Torsten Jansen, Stefan Schröder og Davor Dominikovic. Det er uvist, hvor disse spillere skal hen, men HSV Handball har bekræftet, at hvis de får Bundesliga-licensen tilbage, vil de blive tilbudt en ny kontrakt.

Ydermere har både den ombejlede, spanske Joan Canellas og det svenske muskelbundt, stregspilleren Andreas Nilsson, eftersigende fået lov til at finde en ny klub, selvom de ikke var i den høje ende af lønhierarkiet hos Champions League-klubben.

En af de spillere som er i den høje ende af lønniveauet, er Johannes Bitter. Da jeg først hørte om Hamborgs problemer, tænkte jeg straks på ham og Barcelona som et godt match. Arpad Sterbik er eftersigende blevet købt fri af sin kontrakt i FC Barcelona af den russiske rigmand fra RK Vardar Skopje, Samsonenko. Frikøbsklausulen lød angiveligt på 1 million euro, men hvad det endelige beløb lød på vides ikke. Det giver plads til Johannes Bitter i den katalanske hovedstad, men Barcelona skulle eftersigende allerede have fundet Sterbiks afløser i form af Fenix Toulouses målmand, Gonzalo Perez de Vargas. De Vargas var med til slutrunden i Danmark, og er den målmand i den franske Ligue Nationale med den højeste redningsprocent.

Hos den nykårede tyske mester, Kiel, har Andreas Palicka kontraktudløb, og også her går rygterne på, at man er ude efter en ny målmand. Landin er helt sikkert deres førstevalg, men hvis han vælger at blive i Mannheim, er Bitter også et emne.

Joan Canellas er også et brandvarmt emne i THW Kiel. De ved, at spillet mellem Duvnjak og Canellas fungerer optimalt, og er eftersigende klar til at skille sig af med Aron Palmarsson, der i længere tid har bøvlet med et dårligt knæ. Hamburger Abendblatt har tidligere skrevet, at det allerede nu er sikkert, at Aron Palmarsson er fortid i klubben. Canellas er også på tale i Veszprem, som også er klar til at hente Aron Palmarsson, hvis Canellas vælger THW Kiel.

Flere rygter sender også Andreas Nilsson mod Veszprem. Den svenske streg har storspillet i år, og vil være et godt angrebsalternativ til Renato Sulic. Dette vil være positivt for vores danske landsmand Henrik Toft Hansen, der, pga. Nilssons store sæson, ikke har fået meget spilletid syd for grænsen.

Det er også spændende, hvad der skal ske med Hans Lindberg. Hamborg er i forvejen, hvis de beholder Stefan Schröder, udmærket besat på højrefløjen, og der er ingen tvivl om, at Hans Lindberg er en løntung herre, som HSV med fordel kunne skille sig af med for at spare i lønbudgettet. En af verdens bedste højrefløje må være i høj kurs, og FC Barcelona har tidligere været meget interesseret i danskeren. Nu kan de måske få ham billigt?

Den unge franske allrounder, Kentin Mahé, har kontrakt med Hamborg til 2016, men er på tegnebrættet i Füchse Berlin til på sigt at være afløseren for Bartłomiej Jaszka, går rygterne på. Han får dog næppe lov at smutte, medmindre Hamborg ikke får fornyet sin licens. En anden mand, som de tyske pokalvindere har udset sig, er russiske Pavel Atman, som spiller i Metalurg Skopje.

Rygter omkring nye spillere til HSV Handball, som erstatning for de mindst seks spillere, der forlader klubben til næste sæson, er endnu ikke begyndt at florere. Det handler i første omgang for Hamburg om at overleve og få en Bundesliga-licens til næste sæson.

For et par dage siden kom det også frem, at PSG Handball leder efter en ny træner, efter Philippe Gardents skuffende resultater i denne sæson. Ljubomir Vranjes i Flensborg skulle sammen med den tidligere THW Kiel-træner, Noka Serdarusic, være de varmeste emner. Skulle Ljubomir Vranjes ende i Paris, kunne Martin Schwalb meget vel blive næste Flensburg-Handewitt-træner, såfremt han fritstilles i HSV Handball. Vælger PSG i stedet Noka Serdarusic, tyder meget på, at de vil gå all-in og strække sig meget langt økonomisk på at få Nikola Karabatic tilbage til Frankrig. Noka Serdarusic har tidligere fungeret som plejefar for Karabatic, og de skulle eftersigende have et helt specielt forhold.

Martin Schwalb bliver i de tyske medier også nævnt som afløser for Martin Heuberger som tysk landstræner, hvis kvalifikationskampene til VM i Qatar mod Polen ikke vindes, og Tyskland dermed endnu en gang ikke kommer til en slutrunde.

Der vil helt sikkert komme mange flere rygter henover sommeren, som jeg vil følge op på. Men lad os i første omgang håbe, at en af stormagterne i international håndbold, HSV Handball, klarer skærene. Alt andet vil være hamrende ærgerligt!

Næste blog vil komme i ugens løb. Jeg tager et smut til Köln og Final4-stævnet i Lanxess Arena i weekenden, og en optakt, hvor jeg tager pulsen på de fire hold, vil komme op snarest.

Det var alt for denne gang.

/Rasmus Boysen

Rasmus Boysen