Vi bringer dig tættere på de danske håndboldspillere

Et fantastisk men unfair Final4

Jeg har nu haft et par dage til at komme mig over en af de største håndboldmæssige oplevelser i mit liv. Final4-stævnet i Köln var et fabelagtigt arrangement. Der var styr på det hele. Ud over det fik vi nogle forrygende kampe, som havde alt. Drama, tekniske finurligheder, hårdt fysisk spil, vilde comebacks og nervepirrende afslutninger. Alt hvad en håndboldelsker normalt kun kan drømme om.

Hvor var det fedt, at Flensborg endelig havde de berømte marginaler med sig. Tredje gang var lykkens gang for ”Den evige 2’er”, der tidligere har tabt to Champions League-finaler. Der er ingen tvivl om, at heldet vendte for Flensborg denne gang, men hvor skal de dog også have ros for at søge det. Vranjes havde en helt eminent evne til at lave dispositioner, der virkede, på de helt rigtige tidspunkter. Nede med 6 med ti minutter igen mod mægtige Barcelona, havde de flest nok tabt modet, men ikke Vranjes og ikke Flensborg-spillerne. Ligeledes var man nede med 6 mod Kiel i finalen, men man blev ved med at tro på konceptet og køre på, og til sidst vidste det sig at være nok. ”FLENSation”.

Man må selvfølgelig også sige, at Xavi Pascual dummede sig så grueligt. Med ti minutter igen og oppe med seks lavede han en række udskiftninger for at spare spillere. Det gav uro på banen, og jo tættere Flensborg kom på, jo mere havde de publikum i ryggen, og jo mere panik bredte sig på Barcelona-holdet. Marginalerne og et par vitale kendelser var med Flensborg, men som ung håndboldspiller er det fedt at se, at Vranjes gav chancen til unge uprøvede kræfter. Det gav pote. Hampus Wanne og Bogdan Radivojevic var det nok de færreste, der havde hørt om, men begge greb chancen. Særligt Wanne var iskold med 4 følte skud hen over Saric’s hoved. Det sidste på det afgørende straffekast. Det kræver nosser. Wahn(e)sinn!

Comebacket af Flensborg når ind som nummer 2 på min liste over vildeste comebacks, som jeg har oplevet live. Alt gik op i en højere enhed for nordtyskerne, og at hente seks mål på ti minutter mod verdens på papiret bedste hold burde være uladsiggørligt. Min nummer 1 bør i (gen)se ved at klikke her.

I finalen mod Kiel havde man også fornemmelsen af, at slaget var tabt for Flensborg, da Kiel midt i første halvleg havde opbygget et seksmålsforspring. Men igen kom Flensborg tilbage. Mattias Andersson stod en helt fantastisk kamp. Han havde 18 redninger, hvor af mange var 100%-chancer, og andre var på vitale tidspunkter. Endnu en gang havde Flensborg også marginalerne. Jeg har ikke tal på det, men rigtige mange returbolde røg ud til Champions League-vinderne. Jeg siger ikke, marginalerne afgjorde det hele, men de var rigtige vigtige for Flensborg i begge kampe.

Hvor var det dog fortjent, at danskerklubben endte med at kunne løfte CL-trofæet for første gang. Jeg under både klubben, byen og området at få succes. Der er en fantastisk opbakning til håndbold i hele området, og Flens-Arena er en af de fedeste steder at opleve håndbolden.

Final4 skal skifte destination hvert år

Der er slet ingen tvivl om, at Köln er det perfekte sted at afholde Final4. Placeret midt i Europa med upåklagelig infrastruktur, i smukke omgivelser, i det land i verden med størst interesse for håndboldsporten og verdens bedste håndboldarena. Ydermere er tyskerne fremragende til at afholde sådanne events. Det beviste de ved VM i Tyskland i 2007, og det har de bevist med Final4 i Köln. Fra man træder ind i arena-området, er der styr på det hele.

Når det så er sagt, mener jeg, at når EHF’s kontrakt med Lanxess Arena i Köln løber ud i 2016, skal man finde en ny destination for Final4. Det er en mening, som jeg ofte har diskuteret med andre håndboldelskere, og der er dem, der er for, og dem, der er imod idéen. Jeg vil forsøge at argumentere for, hvorfor jeg mener, at det er problematisk, at Final4 afholdes samme sted hvert år.

Det er konkurrenceforvridende

Med det mener jeg, at det er en kæmpe fordel for de tyske hold, som kvalificerer sig til Final4, at stævnet hvert år spilles i Köln, da de har ”hjemmebane”. Man skulle jo mene, at der, når kampene bliver spillet på neutral grund, ikke var hjemmebanefordel til nogen af holdene, men det er i høj grad tyske fans, der kommer til Final4-stævnet. Det var tydeligt under det netop overståede Final4, at både Flensborg og Kiel fik et kæmpe rygstød af tilskuerne, der var med til at lægge et stort pres på både dommere og modstandere. Det er naturligt, men det er ikke fair. Jeg har hørt flere påstå, at hvis det ikke havde været i Tyskland, havde Barcelona og Veszprem stået i finalen. Det er en påstand, og det er hypotetisk og slet ikke til at vide, men jeg er enig i, at både Veszprem og Barcelona havde haft langt større chancer andetsteds. Det står ikke til diskussion. Det er dog vigtigt for mig at understrege, at jeg ikke forsøger, at tage noget fra de tyske hold Champions League-titler. Særligt Flensborg og Hamborg har toppet, når det galt, og det er fedt, når underdogs går hele vejen.

Jeg har kigget lidt på statistikken, efter Final4 er blevet oprettet i håndbold, og man kan se, at det tydeligvis har haft en positiv effekt for de tyske klubber, at stævnet afholdes på tysk grund. Man skal dog være opmærksom på, at den tyske liga i netop denne årrække har udviklet sig til at være verdens bedste. Topklubberne rundt om i Europa er dog stadig konkurrencedygtige i forhold til de tyske topklubber, så forklaringen på tyskernes succes ligger efter min mening ikke heri.

I den femårige periode hvor Final4 har stået på, har kun et hold, FC Barcelona, formået at ødelægge den tyske dominans. De vandt Champions League i sæsonen 10/11. De 4 andre Final4-stævner er vundet af tyske hold. Ser du i stedet på CL-vindere fra turneringens oprettelse i 1993 og til sæsonen 2008/09, der var den sidst spillede sæson uden Final4, har kun 2 tyske hold formået at vinde Champions League på en 16-årig periode. Magdeburg i 01/02 og Kiel i 06/07. Det er tankevækkende tal, der underbygger teorien om, at de tyske hold har en kæmpe konkurrencemæssig fordel, ved at Final4-stævnet afholdes i Tyskland hver år.

Det er også noget spillere og ledere fra klubber uden for Tyskland har bidt mærke i, og hvert år bliver det taget op til debat. Flere gange har ledere og spillere fra disse klubber endda udtrykt, at det nuværende system ikke er fair.

Forestil dig at finalen i verdens største klubturnering i andre store sportsgrene ville blive afholdt på samme sted år efter år. Det vil være utopi at tro på. Ganske enkelt fordi at det er konkurrenceforvridende, ikke er fair, og fordi klubberne simpelthen ikke ville finde sig i det. Hvis man ser på basketball, som håndbolden oftest sammenlignes med, så har undersøgelser vist, at håndbolden er en større sport i Europa. De europæiske basketballklubber har skabt Euroleague som en slags Champions League-turnering for europæiske klubber. Denne liga slutter også med et Final4-stævne. Dette stævne skifter destination hvert år, og spilles for fyldte haller i 15.000-tilskuer-klassen. Man skal ligeledes huske på, at de bedste basketballspillere spiller i NBA i Amerika, hvilket gør det endnu mere imponerende. Dette underbygger bare min tro på, at et Final4-stævne for håndbolden uden for Tyskland sagtens kan fungere, og at tilskuertilslutningen stadig vil være stor.

Kritikerne af min opfattelse bruger ofte argumentet, at det, kun i Köln, kan blive et lige så fantastisk event, som det er nu. Ligeledes synes de ikke, at ret mange haller uden for Tyskland lever op til de rammer, som en Champions League-finale skal have, og så tror de ikke på, at man kan fylde en hal til en Champions League-finale med 15-20.000 tilskuere uden for Tyskland. Jeg respekterer disse meninger, men jeg synes ærligt talt, at det er at negligere håndboldsporten. Som jeg tidligere har nævnt, er Köln det essentielle sted at afholde Final4-stævnet, men jeg tror sagtens, at man kan få et fremragende event med fyldte haller op at stå i andre lande end Tyskland. Mange af tilskuerne fra Tyskland vil stadig valfarte til Final4-stævnet, selvom det ikke er i Tyskland, og hvis det bliver afholdt i andre dele af Europa, vil der være større mulighed for de håndboldinteresserede for at se verdens bedste klubber i det område. Det skal i hvert fald afprøves for at stoppe den unfair konkurrence, og jeg må indrømme, at jeg hellere ser 10.000 tilskuere i en hal med plads til 15.000 i Spanien, Frankrig eller på Balkan, hvis bare det giver et fair arrangement.

En anden fordel ved at flytte Final4-stævnet til andre destinationer er, at flere forskellige områder kan få øjnene op for håndbold, så man derved kan få udbredt håndboldsporten.

Foto: EHF

Foto: EHF

Mulige destinationer

Der er flere forskellige muligheder, hvad angår valg af destinationer for Final4-stævnet. Jeg har kigget på flere alternativer. Man kan gøre som i Euroleague-basket, hvor man skifter destination hvert år. Dette giver nogle problemer med hensyn til, at hallerne skal leve op til nogle krav omkring størrelse og VIP-muligheder, og dem er der ikke utallige af i Europa. Ydermere skal byen og landet være let tilgængeligt (infrastruktur), ligesom håndboldsporten i regionen eller området skal have en hvis interesse. En anden mulighed kunne være, at man skiftede mellem 4-5 destinationer. Dette kunne fx være Lanxess Arena i Köln, en destination på Balkan, en destination i Frankrig, en destination i Spanien samt en destination i Skandinavien. Således udbredes Final4-konceptet, ligesom det må forventes, at tilskueropbakningen på disse kanter er stor, da det er områder med stor interesse for håndbolden.

Jeg har kigget på mulige destinationer:

 • Kombank Arena, Beograd, Serbien

Kombank Arena i Beograd kan huse op imod 25.000 tilskuere alt afhængigt af, hvordan den indrettes. Den optimale indretning til håndbold gør, at tilskuertallet kommer til at ligge i omegnen af 20.000. Hallen har blandt andet huset events som EM i herrehåndbold 2012. Der er stor håndboldinteresse på Balkan. Tilskuere fra håndboldtossede lande som Ungarn, Kroatien og Makedonien er lige i nærheden, og til slutrunder har netop disse lande masser af tilskuere med sig.

 • Krakow Arena, Krakow, Polen

Krakow Arena er pt under konstruktion, men forventes færdig i løbet af 2014. Det bliver en topmoderne arena med plads til i omegnen af 15.000 til sport-events. 15.000 er nok tæt på det mindste, som EHF vil tillade at et Final4-stævne afholdes for. Hallen er allerede nu udpeget til at huse VM i volleyball for mænd i 2014 og EM i herrehåndbold 2016. Interessen for håndbold i Polen er stor, og Krakow ligger centralt placeret i Europa. Tilskuere vil kunne valfarte fra bl.a. Tyskland, Skandinavien og Balkan. Polen har også andre store, moderne arenaer blandt andet i Gdansk, men de er ikke store nok til at komme i betragtning til Final4.

 • 02 Arena, Prag, Tjekkiet

02 Arena i Prag blevet bygget i 2004 i forbindelse med Ishockey VM. Der har også været afholdt arrangementer som Final4 i Euroleague-basket og VM i floorball. Til en håndboldkamp vil der kunne være omkring 16.000. Håndboldinteressen i Tjekkiet er begrænset. Ishockey og fodbold er langt større. Alligevel har de opfostret store spillere, og er ofte med i slutrunder. På den anden side ligger Prag centralt placeret i Europa, og er let tilgængeligt for rigtig mange håndboldinteresserede lande.

 • Arena Zagreb, Zagreb, Kroatien

Arena Zagreb er også en rigtig fin mulighed, hvad angår destinationer, som kunne afholde Final4. Hallen har plads til 15.200 under håndboldkampe, og blev bygget i forbindelse med afholdelsen af VM i herrehåndbold i Kroatien i 2009. Til dagligt spiller håndboldholdet RK Zagreb deres hjemmekampe i hallen. Kroatien er et håndboldgalt land, og har stolte traditioner. Mange af deres spillere spiller i store udenlandske klubber, og nogen af dem vil derfor højst sandsynligt kunne opleves til et Final4-stævne. Derudover er Balkan et godt sted at afholde et sådant stævne, da der er stor håndboldinteresse.

Af andre mulige destinationer på disse østeuropæiske kanter. Heriblandt kan nævnes Buka Crystal Hall, Azerbaijan (25.000), Olympic Indoor Arena i Athen, Grækenland (19.000), Sinan Erdem Dome i Istanbul, Tyrkiet (16.000), Zalgiris Arena i Kaunas, Litauen (14.000), VTB Arena, Moskva, Rusland (færdig 2016, plads til 15.000), New Kiev Arena, Ukraine (færdig 2015, plads til 17.500) og Minsk Arena, Hviderusland (15.086). Fælles for disse arenaer er, at selvom de har størrelsen, er håndboldinteressen enten ikke stor nok, eller også ligger de ikke centralt nok placeret i Europa.

 • Ericsson Globe, Stockholm, Sverige

Globen i Stockholm er opført i 1989, og har plads til 14.300 til håndboldkampe. Sverige har stolte håndboldtraditioner, og håndboldinteressen er stor i Skandinavien. Ligeledes spiller mange skandinaviske spillere i topklubber i Europa, hvilket gør muligheden for, at de er med til Final4, stor. Dette kan øge interessen, eftersom der er lange udsigter til, at et skandinavisk hold kan gøre sig gældende i toppen af europæisk håndbold.

 • Jyske Bank Boxen, Herning, Danmark

Jysk Bank Boxen har stor erfaring inden for håndboldbegivenheder med blandt andet EM i dame- og herrehåndbold samt ”10.000 til håndbold”-arrangementet. Der er plads til 15.000, og som vi ved, er der stor interesse for håndbold i Danmark. Ligeledes er infrastrukturen i Herning upåklagelig.

 • Parken, København, Danmark

Parken er jo som bekendt et fodboldstadion, men AG København brugte de ved flere lejligheder som hjemmebane, da Parken kan overdækkes. EHF har tidligere åbnet op for muligheden for, at store håndboldevents som slutrunder og CL-finaler kan blive spillet på overdækkede fodboldstadions. AG København satte verdensrekord hvad angår tilskuere til en håndboldkamp indendørs, da man i DM-finalen mod BSV spillede foran 36.651 gæster. Senere fik arrangementet dog en del kritik pga. manglende udsyn for tilskuerne.

 • Palau Sant Jordi, Barcelona, Spanien

Palau Sant Jordi blev bygget i 2000, og kan huse 16.500 til håndboldkampe. Finalen til VM i herrehåndbold mellem Spanien og Danmark blev spillet i hallen. Chancerne for Barcelona i Final4 er gode, og vil formegentlig kunne betyde fulde huse. En oplagt Final4-destination.

 • The 02 Arena, London, England

Et Final4-stævne i håndbold i England, hvor der næsten ingen håndboldinteresse er. Kan det lade sig gøre, tænker du nok. Det tror jeg. Det kræver selvfølgelig, at håndboldfolket er rejselystne. Et sådant stævne i London, ville forhåbentligt også kunne promovere sporten i Storbritannien. O2 Arena har plads til 20.000 tilskuere, og har blandt andet afholdt Euroleague-basketball Final4 i 2013.

 • Palais Omnisports de Paris-Bercy, Frankrig

Håndbolden er inde i en rivende udvikling i Frankrig, hvor medlemstallet for sporten stiger. Ligeledes bliver den franske liga bedre og bedre for hvert år og tilskueropbakningen ligeså. Palais Omnisports de Paris-Bercy kan rumme omkring 15.000 tilskuere, og er blevet brugt til flere håndboldslutrunder. En oplagt Final4-destination.

 • Wiener Stadthalle, Østrig

Wiener Stadthalle har en kapacitet på 16.000, og finalen til EM i herrehåndbold i Østrig i 2010 blev afholdt heri. Ved denne slutrunde klarede det østrigske hold sig over al forventning, og gik videre fra puljen. Det har sat gang i håndboldinteressen i landet. Ydermere ligger Wien ganske centralt placeret i Europa, hvilket gør det muligt for håndboldfans fra hele kontinentet at komme forholdsvis let frem.

 • Madrid, Spanien

Madrid har 2 store arenaer, som kan huse et sådant stævne. Første hal er Palacio de Deportes de la Comunidad de Madrid, som kan rumme 14.000 til håndbold. Den har tidligere rummet store sportsbegivenheder, særligt basket, og skal i fremtiden afholde VM i basket (2014) og Euroleague-basket Final4 (2015). Den anden hal er den tidligere tyrefægterarena Palacio Vistalegre. Det var her Atletico de Madrid spillede deres håndboldkampe, inden de gik konkurs. Der er plads til 15.000 under håndboldkampe. Problemet med Madrid er, at interessen for håndboldsporten er minimal.

Der er flere andre store haller i Europa, men enten ligger de i håndbold-ulande, eller også findes der bedre alternativer i det pågældende land. Du kan se en liste over arenaer med en kapacitet over 10.000 i Europa ved at klikke her.

En anden mulighed er at rykke Final4 ud af Europa. Der er de største muligheder nok enten den enorme Cairo Stadium Indoor Halls Complex, hvor hovedhallen kan huse op imod 25.000 tilskuere til håndbold. Håndbold er stort i det nordlige Afrika, og det vil for alvor brede håndbolden ud med et sådant arrangement. Hallen husede finalen ved VM i herrehåndbold i 1999. En anden mulighed kunne være i Qatar. De afholder VM i herrehåndbold i 2015, og har i den forbindelse bygget Lusail Sports Arena, der er en supermoderne arena med plads til 15.300 tilskuere. Et Final4-stævne udenfor Europa er dog yderst tvivlsomt, da det nok er lidt for initiativrigt til EHF’s smag.

En tredje mulighed kunne være at kigge på at øge kapaciteten til stævnerne, så endnu flere håndboldelskere kunne komme til at opleve det fantastiske arrangement. EHF har længe overvejet muligheden for at afholde store mesterskaber på overdækkede fodboldstadions. Man inspicerede derfor også Parken, da AG København satte verdensrekord med over 36.000 tilskuere i en DM-finale mod BSV. Ud over det afholde det tyske håndboldforbund Tag des handball med op imod 60.000 tilskuere på Comerzbank Arena i Frankfurt. Kampen er mellem Rhein-Neckar Löwen og en endnu uvis modstander, efter HSV Handball ikke fik licens. Det er altså muligt at afholde håndboldkampe på fodboldstadions foran store publikum. At afholde stævnet på et fodboldstadions har dog både fordele og ulemper. Det er svært at få tilskuerne så tæt på banen, som man oplever det i arenaer. Hvis det ikke lykkes får man ikke den rigtige følelse af en håndboldoplevelse. Det er dog slet ingen tvivl om, at hvis håndbolden skal udvikle sig fremover tilskuermæssigt, er det vejen frem. Der findes muligheder for at overdække arenaer i hele Europa. Blandt andet i Skandinavien, England, Tyskland, Frankrig og Spanien.

Der er altså flere muligheder for EHF i bestræbelserne på at finde en arena uden for Tyskland. Jeg vil foretrække, at EHF startede med at finde en arena i Balkan (helst Kombank Arena i Beograd), en arena i Spanien (Palau Sant Jordi virker som det bedste bud), en arena i Frankrig (Palais Omnisports de Paris-Bercy bedste mulighed) og Lanxess Arena i Köln. Så kan man i fremtiden kigge på andre muligheder som fx arenaerne i Prag, Krakow og/eller Herning. Det vigtigste for mig er, at stævnet ikke spilles i Köln hvert år, da det som sagt er ulige konkurrenceforhold, hvilket ikke klæder sporten.

Når det er sagt, har jeg naturligvis allerede anskaffet billetter til næste års Final4-stævne i Köln. Der er en fuldstændig eminent oplevelse for håndboldelskere. Jeg vil allerede nu gerne byde på, hvem jeg tror ender i Final4 næste år. Det er altid svært på forhånd, men PSG, FC Barcelona, THW Kiel og Veszprem er mine favoritter.

I er meget velkomne til at komme med jeres mening om problematikken med Final4. Synes du, det er fint, at det afholdes i Köln hvert år, eller har du det ligesom mig? Hvor ser du i så fald helst, at den næste destination for Final4-stævnet bliver? Skriv i kommentarfeltet herunder eller på Twitter.

/Rasmus Boysen

Rasmus Boysen