Vi bringer dig tættere på de danske håndboldspillere

VM-kvalifikation: Flere dramatiske opgør i sigte

De sidste 9 europæiske håndboldnationer skal findes til den 24. udgave af VM, der afholdes fra 15. januar til 1. februar 2015 i Qatar. Kvalifikationskampene spilles i denne og næste weekend.

Allerede nu er 12 ud af de 24 lande, som skal med til VM i Qatar, fundet. Det drejer sig om:

 • Værtsnationen Qatar (VM-deltagere 4 gange (03,05,07,13))
 • Verdensmestrene Spanien (VM-deltagere 17 gange, og vundet det i 05+13)
 • De afrikanske mestre, Algeriet (VM-deltagere 13 gange)
 • #2 ved de afrikanske mesterskaber, Tunesien (VM-deltagere 11 gange)
 • #3 ved de afrikanske mesterskaber, Egypten (VM-deltagere 12 gange)
 • #2 ved de asiatiske mesterskaber, Bahrain (2. gang de er med ved VM. 1. gang i 2011)
 • #3 ved de asiatiske mesterskaber, Iran (debuterer ved VM i Qatar)
 • #4 ved de asiatiske mesterskaber, De forende arabiske emirater (debuterer ved VM i Qatar)
 • De oceaniske mestre, Australien (VM-deltagere 7 gange)
 • Europamestrene Frankrig (VM-deltagere 19 gange. 4-dobbelte mestre)
 • #2 ved europamesterskaberne, Danmark (VM-deltagere 20 gange)
 • #4 ved europamesterskaberne Kroatien (Spanien #3, var allerede kvalificeret. VM-deltagere 10 gange. Vindere i 2003)

Derudover skal der findes 3 Panamerikanske lande, når der afholdes de panamerikanske mesterskaber i Uruguay fra d. 22.-29. juni. Favoritterne til de 3 pladser er Argentina, Brasilien og Chile, men vi håber selvfølgelig på, at vores grønlandske venner kan skabe overraskelsen.

Foto: DHB/Sascha Klahn

Foto: DHB/Sascha Klahn

Ligeledes skal der findes 9 europæiske nationer ved hjælp af knald-eller-fald kampe ude og hjemme. De første kampe afholdes i denne weekend, og returkampene spilles weekenden efter. Der venter nogle spændende kampe, og rigtig mange er yderst svære at forudsige. Store håndboldnationer som Polen, Tyskland, Ungarn, Slovenien, Serbien og Tjekkiet har seriøse chancer for, ikke at nå med til VM-slutrunden i Qatar. Kampene ser ud som følger:

Polen-Tyskland. Første kamp spilles i Ergo Arena, Gdansk i dag 16.45. Den bliver vist på tysk ARD. Dommere: López og Ramirez, Spanien. Returkampen spilles i GETEC Arena, Magdeburg. Dommere: Eliasson og Palsson, Island. Begge kampe er udsolgte. Mine procenter for at gå videre: 50/50.

Da Polen og Tyskland trak hinanden under EM-slutrunden i Danmark, gav det for alvor rystelser i håndboldverden. De to stormagter i håndbolden skal konkurrere om en slutrundeplads, som er så ekstrem vigtig for begge nationer.

Polen, der i modsætning til Tyskland, var med til EM i Danmark, skal afholde europamesterskaberne i 2016. I bestræbelserne på at levere et ordenligt resultat på hjemmebane er det ekstremt vigtigt, at deres unge ”upcomming” spillere får så meget slutrundeerfaring som overhovedet muligt, og derfor er en VM-kvalifikation vital for at få den bedst mulige forberedelse.

Tyskland er verdens stormagt inden for håndbolden. De har verdens bedste liga, og interessen i landet er enorm. På det seneste har deres højtelskede landshold, der i 2007 fik håndboldinteressen til at eksplodere, da de hjemtog verdensmesterskabet på hjemmebane, leveret meget skuffende resultater. De var således slet ikke kvalificeret til OL i London i 2012 og ej heller til EM i Danmark 2014. Nye tider for et landshold der inden dette havde kvalificeret sig til 18 slutrunder i træk. Derfor er det så livsnødvendigt for tyskerne, at de denne gang kommer til et stort mesterskab.

Polen har pudset formen af inden de to playoff-kampe mod verdensmestrene fra Spanien. Det blev til 22-25 nederlag på hjemmebane. Polen var ved denne lejlighed uden de to profiler Bartolimej Jaszka og Krzysztof Lijewski. Polens tyske træner, Michael Biegler, må sandsynligvis undvære begge i den første kamp i Gdansk.

Polske profiler:
Slawomir Szmal, Vive Kielce, målmand.
Michal Jurecki, Vive Kielce, ventreback.
Piotr Chrapkowski, Vive Kielce, venstreback.

Tyskland tabte 30-32 i en testkamp mod Norge. Tysklands eneste skadede spillere er højrefløjen Tobias Reichmann, der til næste sæson slår sine folder i netop Polen – hos storholdet Vive Kielce. Ud over det har landstræner, Martin Heuberger, igen målmand Johannes Bitter til rådighed.

Største tyske profiler:
Nyudnævnte anfører Uwe Gensheimer, Rhein-Neckar Löwen, der måske er verdens bedste venstrefløj. Makkerparret på højre back i Flensborg, Holger Glandorf og Steffen Weinhold, der har holdt et højt niveau på det seneste.
Johannes Bitter, HSV Handball, målmand.


 

Rumænien-Sverige. Første kamp spilles i Dinamo Polyvalent Hall i Bucharest i aften 18.00. Svensk TV viser ikke kampen. Dommere: Nikolov og Nachevski, Makedonien. Returkampen spilles den 15. juni kl. 15.15 i Scandinavium i Gøteborg. Dommere Lorente og Serradilla, Spanien. Mine procenter for at gå videre: 15-85.

Rumænien var tidligere en stormagt i håndbold, men de senere år er det gået ned af bakke for nationen. Lavmålet kom, da man ikke formåede at slå upåagtede Finland over to kampe i kvalifikationen til EM i Polen 2016. Det fik den daværende træner Eliodor Voica til at fratræde jobbet. I stedet er den franske landsholdslegende, den tidligere målmand Christian Gaudin med 247 landskampe, der de seneste 11 år har været cheftræner hos franske Raphaël Var Handball, blevet ansat.

Der er derfor heller ikke de store forhåbninger om at vinde over to kampe mod Sverige. Gaudin har ikke haft meget tid med holdet, der udgøres af en stamme af spillere fra det rumænske storhold Constanta, der var med ved EHF Cup’ens Final4 i Berlin.

Største profil:

Højrefløjen Valentin Ghionea, som til dagligt spiller i polske Wisla Plock, og er eneste udenlandsprofessionelle, er en erfaring herre som Sverige skal holde et vågent øje med.

Det var lige ved og næsten for Sverige ved EM-slutrunden i Danmark, hvor det til sidst endte med en 7-plads. Holdet ledes af Bengan Boys-legenderne Staffan Olsson og Ola Lindgren. Der er ingen tvivl om, at holdet er storfavoritter mod rumænerne. Der venter dem en heksekedel på udebane i Rumænien, men kan de få et nogenlunde resultat med hjem, står de med de klart bedste kort på hånden.

Kim Ekdahl Du Rietz bliver ikke klar til de to opgør. Rhein-Neckar Löwen spilleren har gennemgået en operation i håndledet, som holder ham ude. Venstre back pladsen er ikke der, hvor svenskerne har flest alternativer, og derfor er det et stort tab. Ligeledes har Johan Sjöstrand meldt afbud til kampene af personlige årsager. Svenskerne er dog kendt for at producere klassemålmænd i flæng, og med Mattias Andersson og Mikael Appelgren er de i den grad dækket ind. Kim Andersson er heller ikke klar før tidligst i næste sæson.

Største profiler:
De nykårede Champions League-vindere, målmand Mattias Andersson og forsvarsgeneralen Tobias Karlsson.
Den bomstærke stregspiller Andreas Nilsson fra HSV Handball har storspillet i denne sæson, og lavede imponerende 22 mål på 23 forsøg ved EM-slutrunden. Det var nok til at blive udtaget til allstar-holdet.


Rusland-Litauen. Første kamp spilles i SC V.P. Suchareva i Perm, Rusland. Dommere: Pavicevic og Raznatovic, Monenegro. Anden kamp spilles i Zalgiris Arena i Kaunas. Dommere: Cacador og Nicolau, Portugal.Mine procenter for at gå videre: 90-10.

Efter Oleg Kuleshov har overtaget det russiske landshold efter legendariske Vladimir Maximov, er der for alvor kommet styr på det russiske landshold igen. Den tidligere storspiller har forandret det russiske spillestil fuldstændig. Holdet har gennemgået et generationsskifte, og er blevet moderniseret. Denne revolution har virkelig været påtrængt for landsholdet, som både missede VM i 2011 og OL i 2012.

Ruslands største profiler:
Bagspillerne Konstantin Igropoulo, Pavel Atman og Sergej Gorbok spiller alle på et rigtig højt niveau, og venstrefløjen Timur Dibirov har haft en stor sæson i Vardar Skopje. Ud over det har både venstre back Alexej Rastvortsev og stregspiller Mikhael Chipurin tidligere haft store roller på det russiske hold. Begge spillere er dog ikke tilgængelige til playoff-kampene, da de sidder ude med skader.

Man skal helt tilbage til 1998, for at finde sidste gang Litauen deltog ved en slutrunde. Det er første og eneste gang Litauen har deltaget ved et EM. I Italien blev de nummer 9. I 1997 deltog de ligeledes ved deres eneste VM i Japan. Her blev det til en tiendeplads.

Holdets største stjerne er målmand Arunas Vaskevicius, der har erfaring fra Champions League gennem sin daglige klub, den schweiziske mester Kadetten Schaffhausen.

Litauen har kvalificeret sig til playoff-kampene mod Rusland gennem en kvalifikationsgruppe med Finland, Georgien og Tyrkiet. Her fik man 9 point ud af 12 mulige.


Grækenland-Makedonien. Første kamp spilles i aften 19.00 i Liossion Indor Arena i Athen. Dommere: Geipel og Helbig, Tyskland. Returopgøret spilles 15. juni i Boris Trajkovski Sports Center i Skopje. Dommere: Horacek og Novotny, Tjekkiet. Mine procenter for at gå videre: 20-80.

Håndbold bliver bare større og større i Makedonien. De to storhold fra Skopje, Vardar og Metalurg, formåede begge at nå kvartfinalen i Champions League, og Makedoniens har stolte traditioner.
Eneste skadede spiller forud for de to kvalkampe er målmand Petar Angelov fra Vardar Skopje. Derimod er spilfordelen Naumce Mojsovski efter en lang knæskade ved at være fit-for-fight. Muligheden for at landstræner Ivica Obrvan ønsker at spare ham, er dog stor.

Derudover har man nationaliseret den tidligere slovenske landsholdsspillere Renato Vugrinec. Højrebacken har haft en stor sæson i Metalurg Skopje, og havde med sine 95 scoringer topscorerværdigheden i Champions League, indtil Momir Ilic overhalede ham ved Final4-stævnet i Köln. Vugrinec kan bruges som supplement til nationalhelten Kiril Lazarov. Af andre store profiler kan nævnes målmand Borko Ristovski, der midt på året skiftede Bundesligaen og VfL Gummersbach ud med en tilværelse i Al Ahly i Qatar, hvor han er nykåret qatariansk mester. Ligeledes er stregspiller Stojance Stoilov et stort aktiv for det makedonske angrebsspil. Talentfulde Dejan Manaskov er fremtidens mand på venstrefløjen.

Det græske hold er bygget op om en række spillere fra den hjemlige liga, flere med udlandserfaring, samt nogle enkelte udlandsprofessionelle.

Bedste græske landsholdsresultater er en sjetteplads ved OL på hjemmebane i Athen i 2004 samt en sjetteplads ved VM i 2005. Landstræner Nicholas Mantzos råder over flere profiler.

Største profiler:
Højrebacken Alexandros Vasilakis har en lang udenlandskarriere bag sig med blandt andet fire år i tyske Melsungen og to i SC Magdeburg. Pt spiller han i franske Pays d’Aix. Han har spillet 139 kampe for sit land.
Alexandros Alvanos slår ligeledes sine folder på højrebacken, og har ligesom Vasilakis en lang udenlandskarriere bag sig. Med klubber som VfL Gummersbach, Rhein-Neckar Löwen og Lübbecke har han stor erfaring fra Bundesligaen. Nu er han tilbage i den græske liga på storholdet AEK Athen.
Georgios Chalkidis har over 200 landskampe som stregspiller for Grækenland. Han spiller i schweiziske Wacker Thun, og har Bundesliga-erfaring efter ophold i Melsungen og Wetzlar.

Grækenland har altså et erfarent hold, som måske kan drille Makedonien, men sidstnævnte må alligevel anses som storfavorit.


Bosnien & Herzegovina – Island. Første kamp spilles i Dvorana Mirza Delibasic i Sarajevo 20.15 i aften. Dommere: Dinu og Din fra Rumænien. Anden kamp spilles i Laugardalshöll i Reykjavik. Dommere: Dobrovits og Tajok fra Ungarn. Mine procenter for at gå videre: 15-85

Bosnien er klare underdogs mod Island. Cheftræner for Bosnien, Dragan Markovic, skal forsøge at gøre fodboldlandsholdet efter, og kvalificere sig til en stor slutrunde, men Island bliver en svær nød at knække.
Oveni dette må Markovic undvære en af sine største profiler, forsvarsgeneralen fra Veszprem, Mirsad Terzic. Derudover ønsker verdensklassemålmanden Daniel Saric ikke at stille op for Bosnien.

Bosnien er kendt for et fanatisk publikum, og man vandt da også samtlige af sine hjemmekampe i kvalifikationsgruppen for at kvalificere sig til playoff-kampene. Modstanderne var Estland, Portugal og Letland.

Største profiler:
Playmaker Ivan Karacic fra Meshkov Brest. Må ikke sammenlignes med navnebror Igor Karacic i Vardar Skopje, men er stadig en rutineret og dygtig herre.
Stregspiller Muhamed Toromanic, der tidlige har slået sine folder i KIF Kolding. Nu spiller han i polske Wisla Plock.
Målmand Nebosja Grahovac, der til dagligt står i franske Chambery, er også et stort aktiv for holdet.

Island imponerer gang på gang. Den lille vulkanø formår i den grad at skabe dygtige håndboldspillere, og landstræner Aron Kristjansson fik en flot femteplads med hjem fra EM i Danmark.

Holdet er bygget op omkring playmaker Aron Palmarsson, men spilfordeleren døjer med dårlige knæ, og bliver ikke klar til opgørene. Alligevel må Island anses som storfavorit.

Største profiler:
Højreback Alexander Pettersson. Til dagligt Rhein-Neckar Löwen. Efter en langvarig skade viste højrebacken gode takter i slutningen af sæsonen.
Arnor Atlasson. Til dagligt St. Raphaël. I fraværet af Palmarsson er Atlasson en af spillerne, som skal tage ansvar i bagkæden.
Robert Gunnarsson, Paris Handball. Den stærke stregspiller, som fik sin opblomstring i danske Århus GF, er en af de eneste i Paris, der har holdt højt niveau i denne sæson.
Gudjon Valur Sigurdsson, THW Kiel. I går blev det offentliggjort at venstrefløjen skal til Barcelona. Han er yderst vigtig for islændingenes kontrafase.


Serbien-Tjekkiet. Første kamp spilles i Cair Sports Center i Nis i Serbien 21.00 i aften. Dommere: Zotin og Volodkov, Rusland. Returkampen spilles 14. juni 13.50 i Mestska Hala i Brno i Tjekkiet. Dommere: Dentz og Reibel, Frankrig. Mine procenter for at gå videre: 55-45.

Holdene mødtes til to testkampe i november sidste år i Tjekkiet. Her vandt Tjekkiet første kamp 30-25 og næste kamp endte uafgjort 29-29. Der blev dog ved denne lejlighed eksperimentet hos begge hold. Opgøret er et af de mest spændende i kvalifikationen. Begge hold har de seneste år været repræsenteret i verdenseliten.

Tjekkiet bøvler med en række skader. Holdets stjerne Filip Jicha har problemer med anklen efter Final4, og det vides endnu ikke, om han bliver klar. Derimod er en af holdets anden stjerner, Pavel Horak, som til dagligt spiller i Füchse Berlin, tilbage fra en knæskade. Bagspiller Tomas Sklenak er definitivt ude.

Tjekkiet har i form af Michal Kazal, der til næsten sæson skifter fra FC Barcelona til Celje, og Tomas Babak, der bliver kaldt Tjekkiets næste Filip Jicha, to spændende unge ”upcomming” spillere, som Serbien skal holde et vågent øje med.

Det er trænerduoen Vladimir Haber og Jaroslav Hudecek’s sidste opgave for det tjekkiske hold. Efter kvalifikationen vil den tidligere landsholdsspillere Jan Filip og den nuværende forsvarsstrateg Daniel Kubes overtage.

Største profiler:
Filip Jicha, THW Kiel, venstre back.
Pavel Horak, Füchse Berlin, venstre back.
Daniel Kubes, MT Melsungen, forsvarsstrateg.
Petr Stochl, Füchse Berlin, målmand.

Serbien har på papiret måske et af verdens allerbedste landshold. Holdet er fyldt med profiler, der spiller i de største klubber i verden. Det har dog i lang tid været et stort problem, at få holdet til at fungere som en enhed. Det tydede dog for alvor på, at man havde fundet opskriften med Ljubomir Vranjes som træner, men Flensborg ønskede ikke at lade Vranjes fungere både som landsholds- og klubtræner. I stedet har Vladan Matic taget over.

Zarko Sesum er endnu ikke kommet sig over sin skade. Det gik Vladan Matic til at indkalde Flensborg-spilleren Drasko Nenadic, men han har meldt afbud grundet ”andre planer”. Spændende, om han får chancen under Matic senere.

Største profiler:
Marko Vujin, THW Kiel, højre back.
Momir Ilic, Veszprem, venstre back.
Darko Stanic, Metalurg Skopje, målmand.
Nikola Manoljevic, Rhein-Neckar Löwen, forsvarsstrateg.


Østrig-Norge. Første kamp spilles i Albert Schultz Eishalle i Wien i aften 19.45. Dommere: Gubica og Milosevic, Kroatien. Returopgøret spilles den 14. juni 15.00 i Haukelandshallen i Bergen. Dommere: Kristic og Ljubic, Slovenien. Mine procenter for at gå videre: 40-60.

Det er to hold, som mangler profiler, og det er to hold, der niveaumæssigt ligger ret tæt. Alligevel ser jeg Norge som rimelig klar favorit. Jeg så deres sejr fornyelig ude mod Tyskland, og en række af deres unge spillere viser virkelig gode takter. Så på trods af, at de mangler både Kristian Kjelling og Håvard Tvedten, har jeg tiltro til Christian Berges tropper.

Største profiler:
Ole Erevik, Aalborg Håndbold, målmand.
Bjarte Myrhol, Rhein-Neckar Löwen, stregspiller.
Esben Lie Hansen, Dunkerque, venstre back.
Børge Lund, Bodø HK, forsvarsstrateg.

Østrig har ligeledes skadesproblemer. Roland Schlinger, der har en lang landsholdskarriere bag sig, og Maximillian Hermann, bliver ikke klar til de to opgør. I stedet har man i sidste øjeblik nationaliseret Roman Kirveliavicius og Adonis Gonzales Martinez. Det vides endnu ikke om den islandske træner, Patrekur Johannesson, når at få spillerne spilleberettiget til kampene.

Største profiler:
Viktor Szilagi, Bergischer, playmaker.
Patrick Fölser, West Wien, stregspiller.
Nikola Marinovic, Frisch Auf Göppingen, målmand.
Robert Weber, SC Magdeburg, højrefløj.
Raul Santos, VfL Gummersbach, venstrefløj.


Ungarn-Slovenien. Første kamp spilles i Veszprem Arena i Ungarn i morgen 14.30. Dommere: Stolarovs og Licis, Letland. Returopgøret spilles den 15. juni i Rdeca Dvorana i Velenje. Dommere: Stark og Stefan, Rumænien. Mine procenter for at gå videre: 60-40.

Uanset om det bliver Slovenien eller Ungarn, vi ikke får at se i Qatar, bliver det et stort tab. Begge hold har verdensstjerner, og begge hold har et rigtigt bredt sortiment af spillere, som alle spiller på højeste niveau.

Det vil gøre ekstra ondt for Slovenien, efter deres flotte fjerdeplads til VM i Spanien 2013, men hvor de efterfølgende ikke formåede at kvalificere sig til EM slutrunden i Danmark, hvis de ikke kommer med til Qatar. Det vidner lidt om, hvor stor bredden i international håndbold er ved at være.

Grunden til, at jeg har Ungarn som forholdsvis stor favorit, er at landstræner Boris Denis må undvære to af sine allerbedste spillere i form af Uros Zorman og Miha Zvizej. De skal udstå deres karantænedage efter en batalje i en landskamp mod Ukraine, hvor der opstod masseslagsmål, og Zorman og Zvizej fra Slovenien samt Shevelev fra Ukraine efterfølgende fik karantæne. Ligeledes må han undvære det unge stortalent Borut Mackovsek, der sidder ude med en skade.

Største profiler:
Gorazd Skof, HBC Nantes, målmand.
Dragan Gajic, Montpellier, højrefløj.
Jure Dolenec, Montpellier, højre back.
Marko Bezjak, SC Magdeburg, playmaker.
Matej Gaber, Montpellier, stregspiller.

Ungarn har haft et stort håndboldår. Gyor vandt kvindernes Champions League, Pick Szeged vandt EHF Cup’ens Final 4 i Berlin, og Veszprem kom til Final4 i Köln for første gang nogensinde. Lajos Mocsai har også alle mand klar, om end spillerne fra Veszprem har haft en lang sæson med et hårdt slutprogram, og derfor først er støt til truppen senere.

Største profiler:
Roland Mikler, Pick Szeged, målmand.
Laszlo Nagy, Veszprem, højreback.
Gabor Csaszar, PSG, playmaker.
Szbolcs Zubai, Pick Szeged, stregspiller.
Timuzsin Schuch, Veszprem, forsvarsstrateg.


Montenegro-Hviderusland. Første kamp spilles i Moraca Sports Center i Podgorica i Montenegro i morgen 20.00. Dommere: Brunovsky og Canda, Slovakiet. Returopgør 15. juni 18.00 i Minsk-Arena. Dommere: Kurtagic, Wettervik, Sverige. Mine procenter for at gå videre: 40-60.

Holdene mødtes i et opgør under EM i Danmark 2014, hvor Hviderusland i Brøndby Hallen vandt 29-23. Hviderusserne må også anses som værende favoritter, om end flere af spillerne har haft en turbulent sæson. Storholdet Dinamo Minsk gik konkurs i løbet af sæsonen, og så stod flere af hviderusserne uden klub. Netop Dinamo Minsk spillede inden konkursen foran 15.000 tilskuere i den fantastiske Minsk-Arena i en kamp mod FC Barcelona med Siarhei Rutenka på holdet. Netop Rutenka er styrmanden på det Hviderussiske hold, og bliver vigtig i kampene mod Montenegro.

Største profiler:
Vitali Charapenka, Meshkov Brest, målmand.
Dzianis Rutenka, Meshkov Brest, højrefløj.
Maxim Babichev, Meshkov Brest, stregspiller.
Barys Pukhouski, Csurgoi, højreback.
Siarhei Rutenka, FC Barcelona, venstreback.

Montenegro er et forholdsvist nyt land på den europæiske håndboldscene. Slutrunden i Danmark var første mesterskab for Balkan-landet. Cheftræner Zoran Kastrovic, som tidligere på sæsonen blev fyret i Vardar Skopje, undlod at udtage tidligere styrmænd som Zoran Roganovic og Fahrudin Melic til slutrunden i Danmark, da han ville forme et nyt hold. Melic er dog efterfølgende igen udtaget til landsholdet.

Største profiler:
Fahrudin Melic, PSG Handball, højrefløj.
Mladen Rakcevic, AEK Athen, stregspiller.
Vasko Sevaljevic, Hannover-Burgdorf, venstre back.
Rade Mijatovic, Metalurg Skopje, målmand.
Drasko Mrvaljevic, Frisch Auf Göppingen, venstre back.

/Rasmus Boysen

Rasmus Boysen