Vi bringer dig tættere på de danske håndboldspillere

Nye, eksklusive oplysninger i IHF-sagen

I løbet af de seneste dage er agurketid blevet til vanvid i håndboldsporten. Den megen virak skyldes IHF’s pludselige beslutning i forbindelse med VM i Qatar 2015. Australien, der ellers havde været kvalificeret til verdensmesterskaberne siden deres kvalifikation tidligere på året, er blevet frataget retten til at deltage, og i stedet har håndboldstormagten Tyskland på mystisk vis fået et wildcard. Jeg redegør for hele sagen, og kommer med nye, eksklusive informationer fra en kilde tæt på det australske håndbold forbund.

Tirsdag eftermiddag tikkede en bombe ind af døren hos diverse tyske nyhedsmedier: Det tyske herrehåndboldlandshold skulle alligevel til VM i Qatar i januar 2015 på bekostning af Australien. Min første tanke var, at det rent sportsligt var fantastisk at få det tyske hold med, mens man, al ære og respekt for Australien, sportsligt næppe ville komme til at savne dem. Omvendt syntes jeg, det var ærgerligt, at et hold fra det oceaniske kontinent ikke var repræsenteret, da sådanne slutrunder i højere grad giver mulighed for at udbrede håndbolden til andre verdensdele end Europa.

Da jeg dykkede længere ned i sagen, blev det hurtigt klart, at det var langt mere indviklet og uigennemskueligt end først antaget. Grunden: Det pludselige Australien-Tyskland-bytte, som bunder i, at Oceanien af IHF er blevet undermineret, og derfor ikke længere er et officielt forbund.

Det oceaniske forbund har længe været omdiskuteret. Det er det mindste kontinentale forbund, og Australien har kvalificeret sig til VM gennem kun 2 playoff-kampe mod New Zealand. Det vil flere højt i det IHF’s hierarki gøre noget ved. I IHF har man en regel, der siger, at man kun vil godkende et kontinentalt forbund, hvis det har mindst 15 medlemslande. Det har Oceanien ikke haft siden 2008, men har alligevel deltaget i forskellige VM-slutrunder. Senest i Spanien i 2013. Men på et møde i Zagreb d. 16. juni valgte IHF pludselig at afvise det oceaniske forbund som et officielt forbund under IHF, og i stedet tildele Australiens VM-plads til Tyskland. Det tyder altså på, at IHF har brugt Oceaniens medlemsantal som sidste udvej for at få Tyskland med. Grunden til at det blev Tyskland, var ifølge IHF, at de var det bedst placerede ikke-kvalificerede hold ved forrige VM-slutrunde i Spanien, hvor Tyskland blev nummer 5, men den reelle grund er nu nok en anden. Der er flere ting, som ikke hænger sammen:

IHF har ikke styr på egne regler

For det første er det, som det australske forbund i et statement selv har lagt vægt på, alt for sent, at IHF tager VM-pladsen fra Australien. Det skulle være sket langt tidligere, og IHF har haft god tid. Det australske landshold anført af den danske landstræner Jan Ottosen har på retfærdig vis kvalificeret sig til VM, og spillerne har selv måttet punge ud for forberedelserne, hvilket gør det endnu mere uforståeligt, at IHF ikke har været tidligere ude med deres kontroversielle beslutning.

Ydermere er det yderst mistænkeligt, at det indtil videre kun er det australske herrelandshold, der er blevet ramt af Oceaniens forbunds pludselige nedlæggelse. Australiens Beach-håndbold-hold for kvinder tager til VM på mandag, og er altså ikke blevet ramt af nedlæggelsen!? Derudover skal Sydney University repræsentere det oceaniske forbund til VM for klubhold i netop Qatar senere på sommeren!?

Nedlæggelsen af det oceaniske forbund klinger endnu mere hult, når man ved, at det i sin tid var netop Hassan Moustafa, præsidenten i IHF, som har stemt for at det Oceaniske forbund nu nedlægges, der var med til at oprette forbundet og nationale forbund som Cook Islands, Tuvalu, Samoa, Mikronesien og flere andre, for at kunne få et flertal som IHF-præsident.

Og det bliver endnu mere uigennemskueligt, når man skal forstå, hvorfor det er Tyskland, som skal med til VM. IHF begrunder det som tidligere nævnt med, at Tyskland var bedst placerede ikke-kvalificerede ved VM i Spanien i 2013, hvor de blev nummer 5. Men IHF offentliggjorde d. 16. juni, at Island grundet deres 5. plads ved EM i Danmark 2014 havde rettet til at komme til VM, hvis et hold af forskellige årsager ikke kunne deltage. Dokumentet kan ses herunder:

Island

IHF er derved gået imod deres eget regelsæt. Et faktum, der har gjort islændingene tossede. Ekstra Bladet har talt med Aron Kristjansson, der er islandsk landstræner og cheftræner i Kolding-København, og han lægger ikke fingrene imellem:

“Det er meget mystisk. Vi stod nummer ét i køen, fordi vi blev nummer fem ved EM i Danmark i januar, men nu kommer tyskerne pludselig og overhaler alt og alle indenom. Det kan kun skyldes, at det her handler om det tyske tv-marked og dermed om penge”.

Den islandske håndbold-præsident Gudmundur B. Olafsson er advokat, og varsler med søgsmål, så forhåbentligt er det sidste ikke sagt i denne mystiske sag. Du kan læse hele artiklen her.

Aron Kristjansson er inde på noget meget centralt. Han antyder tydeligt, at han mener, IHF har sørget for, at Tyskland kommer med til VM. Det handler alt sammen om penge. Tyskland er verdens førende håndboldland og en stormagt i europæisk økonomi. TV-markedet i Tyskland er, grundet deres høje indbyggertal, enormt, og det vil generere store TV-penge til IHF. Penge er som altid det førende incitament for IHF, hvilket jeg kan bevise.

Mail fra IHF til det australske forbund

Jeg modtog sent i går aftes, fra en kilde tæt på det australske forbund, følgende mail, som IHF har afstendt til det australske forbund d. 16. juni 2014:

Mail

Som det kan læses i mailen, er det vist tydeligt for enhver, hvilket incitament IHF har taget i brug, da de valgte at fjerne Australien fra VM og i stedet give Tyskland et Wildcard. Penge. I mailen står der blandt andet, at niveauet er det vigtigste for IHF. Tætte resultater og kampe, samt muligheden for at styrke IHF og verdensmesterskaberne gennem mediebevågenhed, sportsorganisationer og partnere. Det har IHF ikke ment, at Australien har kunnet opfylde på samme vis som Tyskland, der opfylder mange af punkterne (vedrørende penge) som ingen andre. Dette kan få vidtrækkende konsekvenser i fremtiden, for som det ser ud her, har IHF i sinde at vælge hvilke nationer, de vil have med til deres slutrunder. En langt fra holdbar og ganske usportslig løsning, der betyder, at nederlag og sejre pludselig bliver irrelevante, hvis bare du har den rette profil i håndbold. Det negligerer vores sport – negligerer det sportslige. Hvis det i fremtiden bliver til en vane for de internationale forbund, er der i min optik ingen tvivl om, at håndbold vil tabe terræn til andre sportsgrene som fodbold, basketball og volleyball, hvor sådanne tilfælde aldrig vil kunne opstå, fordi det er det sportslige som tæller, og det ikke kun handler om at lave så mange penge som muligt.

IHF slutter brevet ved at bekræfte, at der kommer en officiel melding i fremtiden. Om dette er den, der blev offentliggjort i tirsdags, vides ikke. Men fakta er, at det australske forbund fastholder, at de ingen grund har fået for deres udelukkelse af IHF.

Min kilde, som jeg af gode årsager ikke ønsker at afsløre, da han ingen intentioner har om at blive viklet ind i denne sag, fortæller ydermere, at den sande historie er, at BeIN Sports, der ejer Al Jazeera og rettighederne til VM, har betalt det australske forbund med penge, så de kan udvikle håndbolden i deres kontinent, for at opgive deres plads ved VM. For BeIN Sports er det endog meget belejligt, at Tyskland med flest TV-seere til håndbold i Europa overhovedet pludselig er med ved slutrunden…

Det skal på det kraftigste understreges, at dette ikke er bekræftede eller offentliggjorte informationer, men at det kommer fra en kilde tæt på sagen. Om i vil vælge at tro på det fremførte, vil jeg lade være op til den enkelte. Jeg vælger at tro på min kilde.

Det skal også understreges, at jeg på ingen måde har opfattelsen eller indikationer af, at det tyske forbund har haft noget at gøre med sagen, som rygter på diverse (sociale) medier ellers har floreret om. At det tyske forbund skulle have betalt IHF for pladsen, nægter jeg at tro på.

Har retsagen mellem IHF og de tyske klubber haft indflydelse?

Sagen er, at de tyske klubber netop nu, har en sag kørende mod netop IHF. Sagen handler i korte træk om, at de tyske klubber kan nægte spillerne at tage til slutrunder, medmindre IHF betaler klubberne en form for kompensation som det ses i fodboldens verden. Ved domstolen i Dortmund fik de tyske klubber medhold, men IHF har anket. Nu, hvor det tyske landshold er kvalificeret, er chancen for, at de tyske klubber vælger at holde deres spillere hjemme langt mindre. De bedste spillere spiller i verdens stærkeste liga, den tyske Bundesliga, og det havde været katastrofalt for VM-produktet og dermed IHF, hvis klubberne havde nægtet spillerne adgang. Endnu et incitament for IHF til at sørge for, at Tyskland kvalificerede sig til VM.

Tidligere sager giver IHF et blakket ry

Det er langt fra første gang IHF og dens ledere, har gjort sig uheldigt bemærket. Præsidenten for IHF, Hassan Moustafa, er nået til tops blandt andet ved at oprette forbund i forskellige små stater, så han derved, som tidligere nævnt, uden problemer har kunnet opnå flertal.

Du kan læse om et udvalg af de forskellige sager, som Hassan Moustafa har været indblandet i, her (tysk, om Moustafas mystiske lobbyist-arbejde hos marketingsbureauet Sport Five) her  (norsk, om Moustafas afpresning af klubber) og her (tysk, om enorme pengebeløb til Moustafa)

Hvad skal ske? Boycut?

Det er, hvis jeg selv skal sige det, et godt spørgsmål. Jeg håber, at IHF snarest muligt vil redegøre for sagen. Det kan forhåbentligt være med til at gøre sagen mere gennemskuelig. Det kan være, at IHF ret beset intet forkert har gjort, men blot har vurderet, at Oceaniens håndbold forbund og derved Australien ikke har opfyldt kravene for at deltage i et VM, og Tyskland samtidigt har været den rette afløser. Men intet tyder pt på det, og i så fald skal IHF have styr på deres egne regler. Derfor skal de naturligvis alligevel have lov at forklare sig.

Hvis der intet sker, og det, som det ser ud nu, lugter langt væk, synes jeg, det er vores pligt i Danmark at boycutte VM. Jeg har svært ved at se det ske, men VM i Qatar var i forvejen kritisabelt grundet landets tilstand, slavelignende forhold for arbejderne, som bygger hallerne, og mange flere forhold. Men viser det sig, at IHF i fremtiden vil udvælge hold til deres slutrunder, og se bort fra regler, som de selv har udpenslet, så må vi tage affære. DHF kan ikke blive ved med at finde sig i det her. For det her kan også komme til at gå ud over Danmark. Tyskland kan blandt andet på unfair vis frarøve os en OL-deltagelse eller en VM-medalje! Boycut er naturligvis sidste udvej – og en drastisk vej at gå. DHF har i længere tid i stedet forsøgt at få mere indflydelse internationalt, men dette har på ingen måde hjulpet indtil videre. Og med de i forvejen tidligere skandaler taget i betragtning, skal der ske noget. Jeg er for boycut, og har allerede nu valgt at boycutte samtlige af VM-slutrundens kampe. Det bliver hårdt. For mig er håndboldslutrunderne den bedste tid på året. Som den håndboldnørd jeg er, sidder jeg altid klistret til fjersynet og computeren. Men jeg kan ikke stå inde for det, under de her omstændigheder. Vores håndboldsport er på vej i den helt forkerte retning, og noget må gøres. For mig er boycut den eneste – sidste – udvej.

Det vil i mine øjne også pynte gevaldigt, hvis tyskerne valgte at takke nej til wildcardet. Det bør ikke være svært for dem, med de regler IHF har opsat, at se, at pladsen i så fald at det oceanske forbund er ugyldigt, tilhører Island. Dette anser jeg dog også som meget usandsynligt. På trods af stor debat og megen negativ omtale i Tyskland, har frontfigurerne i tysk håndbold hilst wildcardet velkomment.

Har du, ligesom jeg, valgt at boycutte, og er du utilfreds med hele dette forløb, er du velkommen til at bruge hashtagget #BoycutWCQatar15 på Facebook og/eller Twitter for at sætte fokus på problematikken og få flest mulige til at støtte op.

Hvad bliver den næste sag i IHF’s lange liste af chokerende historier? Man kan næsten ikke overraskes og chokeres længere…

Det var et af de mere seriøse og vigtige blogindlæg. Jeg håber, I ligesom jeg, kan se, at det er forbandet vigtigt, at vi værner om vores elskede håndboldsport. Har du kommentarer, er du altid velkommen til at skrive i kommentarfeltet under dette indlæg, eller kontakte mig, @RasmusBoysen6, på Twitter.

/Rasmus Boysen

Rasmus Boysen