Vi bringer dig tættere på de danske håndboldspillere

Nye oplysninger i IHF-sagen: IHF bøjede ikke reglerne, men ændrede dem

Jeg har fået nye oplysninger i IHF-sagen efter gårsdagens blog.

 

Den australske landstræner følger sagen tæt

Jeg talte med Australiens danske træner, Jan Ottosen, i går. Han understreger, at australierne mener, de har en klokkeklar sag. AHF håber, at IHF vil komme med officielle udmeldinger inden søndagens VM-lodtrækning i Doha, så man derudfra kan reagere.

Han påpeger ydermere, at IHF’s beslutning kan få store konsekvenser for håndbolden i Oceanien. Flere landsholdsspillere overvejer allerede nu at stoppe karrieren. Dør håndbolden i Oceanien, der jo er symboliseret i én af de fem OL-ringe, vil håndbolden ligeledes få store vanskeligheder med at fortsætte som OL-disciplin, vurderer Jan Ottosen.

IHF har ændret reglerne – ikke brudt dem

Jyllands-Posten har nye oplysninger i sagen, der opklarer IHF’s gøren. De har talt med generalsekretæren i Sveriges Håndbold Forbund, som også sidder i IHF’s council, Arne Elovsson. Elovsson fortæller, at IHF ikke bøjede reglerne, men i stedet ændrede på dem. Det har IHF’s council hjemmel i sine love til at gøre.

Indtil videre, er den eneste officielle melding fra IHF, at Australien mister VM-pladsen, fordi Oceanien ikke længere er medlem af IHF, men Arne Elovsson fortæller til Jyllands-Posten, at det ikke er hele sandheden:

”Vi fik indskrevet, at council kan udelukke hold fra VM, hvis vi skønner, at de er for svage”, fortæller han.

Rystende nyheder i mine øre. At IHF kan udelukke hold på baggrund af styrke, på trods af holdet har kvalificeret sig til slutrunder fair and square, er en meget uholdbar situation for håndbolden, der som tidligere nævnt negligerer det sportslige.

Grunden til Tyskland og ikke Island blev valgt forklarer Elovsson ved, at selvom det står i IHF’s regler, at verdensmesterens (Spanien) kontinent skal tilbydes den ledige plads, er det kun, hvis et forbund har sagt nej til at deltage ved VM. Det var ikke tilfældet, og derfor var det et wildcard, som IHF skulle give. Et wildcard skal altid gå til det bedst placerede ikke-kvalificerede hold ved IHF’s eget mesterskab, VM, og det var Tyskland (femteplads), forklarer han.

Elovsson kan sagtens se det økonomiske aspekt i, at Tyskland kommer med i stedet for Australien, men understreger, at det er tilfældigt. Grunden til Oceanien udelukkes er altså i store træk, at de simpelthen ikke er gode nok til VM, og at IHF ikke ønsker at se resultater som i 2013, hvor Australien sluttede med en negativ målscore på 152 efter fem kampe.

Nu ved vi altså, hvorfor IHF har handlet, som de har. Jeg er stadig af den opfattelse, at denne sag er meget ærgerlig for håndboldsporten, og forstår ikke, at IHF ikke taget beslutningen lang tid før. De har længe vist, at Australien ikke har niveauet som de europæiske nationer har, så det virker mærkeligt, at de først reagerer nu. At det politiske går ud over det sportslige i håndbolden med disse beslutninger for IHF, får mig stadig til at gå ind for et boycut af VM-slutrunden 2015 i Qatar. #BoycutWCQatar15.

Q - thumb

Stor fokus på emnet

Siden i går har bloggen ført til en række forskellige reaktioner – både her og på Twitter. Jeg har skrevet med folk fra Frankrig, Norge, Tyskland og altså med Australiens danske landstræner, Jan Ottosen. Jeg er blevet citeret på flere forskellige nyhedssites, blandt andet i Frankrig, Tyskland og Ungarn. Det glæder mig, at jeg har formået at skabe opmærksomhed og debat omkring denne sag.

Det er klart, når folk fra store dele af Europa følger med, at der kan opstå misforståelser omkring min blog, når den er på dansk, og folk oversætter den med Google Translate. Derfor har jeg ligeledes modtaget en besked, som kan ses i kommentarfeltet nederst på siden i gårsdagens blog, fra præsidenten fra det australske håndboldforbund. Han skriver, at min påstand omkring det faktum, at det australske forbund har modtaget penge fra IHF, er usand, og at jeg skulle have tjekket mine oplysninger hos dem, inden jeg skulle have offentliggjort bloggen.

For det første er det ikke min påstand, men tværtimod min kildes. Ligeledes er det vigtigt at forstå, at min kilde ikke har påstået, at det australske forbund har modtaget penge fra IHF, men fra BeIn Sports, der ejer TV-rettighederne til slutrunden. At jeg skulle have spurgt det australske forbund omkring anklagerne, inden jeg offentliggjorde bloggen, kan han have ret i.

Jeg følte, da jeg skrev bloggen, at det var vigtigt at tage ALLE min kildes oplysninger kom med, for at give jer det store billede. Jeg kunne også sagtens have valgt, kun at offentliggøre mailen fra IHF til det australske forbund, som min kilde sendte mig, men det havde i mine øjne været at undlade relevante oplysninger.

Derfor har jeg heller ikke tænkt mig at slette statementet fra min kilde, men, som jeg også skrev i bloggen, blot understrege, at folk selv må danne deres opfattelse af, hvad der er hoved og hale i denne sag, og om påstanden fra min kilde er sand eller falsk.

Jeg har svaret og redegjort til den australske præsident i kommentarfeltet fra gårsdagens blog efter bedste evne, ligesom jeg har taget kontakt til ham, for at få belyst begge sider af sagen og give dem mulighed for at blive hørt. Når jeg får svar fra ham, vil jeg naturligvis vende tilbage med en ny blog.

/Rasmus Boysen

Rasmus Boysen