Skanderborg-spilleren Rasmus Kaagaard Andersen blev for et år siden ramt af en korsbåndsskade for anden gang i sin karriere. I ti måneder sled han sig igennem hård genoptræning, og i dag er han langt om længe tilbage på håndboldbanen – stærkere end før

Af Heidi Møller Eskildsen

Den 23. november sidste år spillede Skanderborg Håndbold ligakamp på hjemmebane mod TMS Ringsted. Rasmus Kaagaard Andersen og holdkammeraterne var bagud, da playmakeren midt i anden halvleg tager sagen i egen hånd og sender et skud mod mål. Bolden går ind til stillingen 18-18, men Rasmus Kaagaard Andersen går i gulvet.

”Jeg kan huske, at jeg scorer og så lander fuldstændig forkert. Det føltes rigtigt mærkeligt. Da jeg sætter foden i gulvet, forsvinder den bare under mig. I det sekund var jeg ikke i tvivl om, at det var korsbåndet. Det var jeg sikker på, for man glemmer ikke sådan en følelse.”

”Sekunderne og minutterne efter, hvor jeg ligger på banen, kan jeg ikke huske så meget fra. Jeg tror, jeg er lidt i chok. Og så kommer jeg ned i omklædningsrummet, hvor mine forældre står med tårer i øjnene. Fysioterapeuten tjekker knæet og siger, at der ikke er noget alvorligt galt, men jeg siger til hende, at det er galt. At det er korsbåndet, der er røget igen.”

Og det fik Rasmus Kaagaard Andersen ret i.  Der var ikke noget korsbånd at se på scanningsbillederne, som samtidigt også viste, at menisken og brusken i det højre knæ så ud til at være ødelagt. Det svar slog ham ud.

”Jeg tænkte, at min karriere var ovre. Det tænkte, jeg ret meget. Ifølge scanningen var det værre denne gang end første,” fortæller Rasmus Kaagaard Andersen, der fik sin første korsbåndsskade som 16-årig.

Men heldigvis var skaden ikke så alvorlig, som først antaget. Under operationen tre uger senere slog lægerne fast, at det kun var korsbåndet, den var gal med.

Holdt sig væk fra klubben

Dagene og ugerne efter skaden og operationen var særlige hårde for Rasmus Kaagaard Andersen. Holdkammeraterne kunne fortsætte med træning og kampe i klubben, mens playmakeren måtte sidde udenfor.

”Indtil jeg blev opereret, var jeg stort set ikke i klubben, det kunne jeg simpelthen ikke holde til. Jeg var ude at se dem spille kamp mod GOG i Ry, men jeg kørte hjem efter tyve minutter, fordi jeg lige var ved at bryde sammen. Det var et fantastisk hold, vi havde på det tidspunkt, og jeg ville virkelig gerne have været en del af det hele sæsonen,” siger Rasmus Kaagaard Andersen, der måneden efter operationen boede hos sine forældre på Mors for at komme sig.

”Den første måned var ikke særlig sjov, men det var nok mest før operationen, jeg havde nogle sorte dage. Da jeg bare gik og ventede på operationen, kunne jeg virkelig nå at tænke nogle dårlige tanker. Min mor sagde på et tidspunkt, at hun troede, jeg skulle have professionel hjælp til at komme videre, for det var virkelig ikke særligt godt en overgang,” fortæller Rasmus Kaagaard Andersen.

Han holdt humøret oppe ved besøg fra gode kammerater, og så havde han en særlig måde at håndtere sin skade på.

”Jeg så min skade som et uheld, og ikke fordi mit knæ ikke kunne holde til det. Hvis jeg havde haft dårligt knæ, så ville jeg nok have overvejet, om jeg skulle spille igen. Jeg synes, jeg har arbejdet så hårdt på at nå dertil, hvor jeg var, før skaden, så det ville være spild af tid, hvis jeg ikke gav det en chance mere, og så brugte de ti måneder på at vende stærkere tilbage på banen. Det var en stor motivation for mig.”

Fremtidsplanerne brast med skaden

Korsbåndsskaden kom på et forfærdeligt tidspunkt for Rasmus Kaagaard Andersen, der havde en stor rolle for Skanderborg Håndbold sidste sæson. Andre danske klubber havde udvist interesse for den skudstærke playmaker, som var blevet enig med Skanderborg om at finde en ny klub ved kontraktudløbet i sommeren 2014.

”Jeg var ærgerlig over, at jeg gik glip af de forbindelser, der var, lige inden skaden skete. Men sådan må man jo ikke tænke, selvom det var en chance, der blev revet væk. Det var surt, men der var ikke noget at gøre ved det. Forbindelserne blev afbrudt, og så måtte jeg bare se tiden an, ” fortæller Rasmus Kaagaard Andersen uden at afsløre, hvilke klubber, der var interesserede i ham.

Efter operationen meldte Skanderborg Håndbold ud, at de gerne ville beholde playmakeren i klubben, og selvom det var svært at tænke på fremtiden oven på en korsbåndsoperation, så besluttede Rasmus Kaagaard Andersen at forlænge sin kontrakt med yderligere to år.

Jeg var sikker på at få den tid og ro i Skanderborg til at vende tilbage. De har været tålmodige, og det har været min beslutning, hvornår jeg skulle spille igen. Samtidigt ville jeg gerne passe mit studie i Aarhus, så jeg synes, det var den bedste løsning for mig at forlænge. Derfor var jeg kun interesseret i Skanderborg efter min skade. Det passede mig bedst på mange områder,” fortæller han.

Comebackkampen

I ti måneder knoklede Rasmus Kaagaard Andersen med genoptræning. Meget af træningen foregik sammen med Theis Baagøe fra Bjerringbro-Silkeborg, der ligeledes var blevet korsbåndsskadet.

”Når man får sådan en skade, er det ikke sikkert, ens holdkammerater lige forstår, hvad man skal gå at lave, og hvor meget der skal passes. Derfor var det rart, at Theis var der hele tiden, og vi var gode til at holde hinanden op på træningen. Jeg tror også, Theis nød at spare med mig, fordi jeg havde haft samme skade før, så vi har begge to haft meget nytte af forløbet,” siger Rasmus Kaagaard Andersen.

22.oktober 2014, 45 uger og én dag efter operationen, blev det endelig tid til comeback i pokalkampen mod Team Tvis Holstebro.

Kunne du sove om natten op til den kamp?

”Nej, det kunne jeg ikke,” siger han og griner.

”Jeg var ikke nervøs for om knæet kunne holde, men jeg ville jo gerne spille godt i min comebackkamp, så jeg var mest spændt på, om jeg kunne finde det rette spændingsniveau. Da jeg så kommer ind og laver en angrebsfejl tænkte jeg: Nej! Det skal bare ikke være en af de kampe, hvor man er fuldstændig overgearet. Men det var heldigvis den eneste fejl, og jeg ender med at spille en ret god kamp,” fortæller den 26-årige playmaker, som bliver kampens topscorer og spillede altså ”en ret god kamp”.

Også i de efterfølgende kampe har playmakeren spillet godt, blandt andet i ligakampene mod Skjern og Århus Håndbold, hvor han blev holdets topscorer. Han har fundet tilbage til sit høje niveau, og selv mener han også, at han er blevet bedre. Og det til trods for, at han stadig ikke træner med på 100 % i Skanderborg.

”Det er gået stærkt med at finde niveau igen, og det betyder meget for mig.  På nogle punkter synes jeg også, jeg har et højere niveau, end før jeg kom til skade. Jeg er faktisk blevet meget bedre på gennembrud til min venstre side, men det har vi også arbejdet meget med i genoptræningen. Jeg har også taget cirka fem kilo på, og det har været vigtigt for mit angrebsspil,” siger Rasmus Kaagaard Andersen.

Medejer af nyt projekt

Der er gået et år siden den dag i november, hvor Rasmus Kaagaard Andersen gik i gulvet med store smerter i højre knæ. Selvom det har været en lang og hård vej tilbage til håndboldbanen, så har der også været lyspunkter.

”Det har været et år, hvor jeg har haft tid til at lave andre ting end at spille håndbold. Det har været en måde for mig at finde mere energi til genoptræningen, og det har været rart at have andre ting hovedet, det har hjulpet mig meget. Jeg tror virkelig, det er vigtigt, at man ikke hele tiden tænker på, at man er skadet,” siger han.

Og selvom håndbolden nu igen fylder meget for Skanderborg-spilleren, så har han også tid til at tage en kandidat i biomedicin på Aarhus Universitet på deltid og til at starte et nyt projekt op. Sammen med Christian Køhler, Thomas Køhler og Henrik Rosenkvist har Rasmus Kaagaard Andersen søsat hshop.dk, som er en håndboldside for håndboldspillere med produkter og tips og med tilhørende butik i Aarhus.

”Jeg synes, det var spændende at starte en side op, hvor håndboldspillere kan handle og finde inspiration. Det var der ikke rigtigt før, så da jeg blev spurgt, om jeg ville være med i projektet, var jeg klar. Der er nok at lave lige nu, men de andre drenge ved godt, hvor jeg prioriter. Nu har vi en butik, og de ved, at jeg kommer, når jeg kan. Det er en fin balance for mig.”

Drømmer om slutspil

Som det ser ud nu, fortsætter Rasmus Kaagaard Andersen i Skanderborg Håndbold indtil sommer 2016, medmindre andre klubber melder sig på banen inden da.

”Jeg ved, at der er følere ude på mig. Jeg får også meget ros fra spillerkollegaerne rundt omkring, og det er dejligt, at de holder øje med mig. Men lige nu har jeg ét mål, og det er at spille for Skanderborg og holde os langt væk fra direkte nedrykning. Det er dét, jeg koncentrerer mig om.”

”Men jeg drømmer om, at bliver fuldtidsprofessionel håndboldspiller. Det er jo sjovere at være med helt oppe i tabellen, og jeg har aldrig prøvet at spille i et slutspil. Det gad jeg virkelig godt prøve,” slutter Rasmus Kaagaard Andersen.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

The "MailChimp Token" field in the Settings → MailChimp is required!