Pavel Atman

Med under en måned til VM i Qatar 2015 er det på tide at kigge nærmere på slutrunden. Denne blog skal dog ikke omhandle den megen virak, som slutrunden indtil videre har udløst, men derimod nærmere være en guide til jer, der har planerne om at følge mesterskabet tæt. Jeg har kigget på spillere, som de fleste ikke har det store kendskab til, men som man skal holde et ekstra vågent øje med ved slutrunden. Det være sig unge fremtidige stjerner, der med stor sandsynlighed kan få sit gennembrud ved slutrunden, men også på ældre mere ukendte spillere, som kan blomstre op og imponere. Dét er nemlig, i mine øjne, noget af det fedeste for en håndboldelsker ved en slutrunde. Der er altid flere spillere, som man ikke har muligheden for at se så meget til i hverdagen, som popper frem, overrasker positivt og gør opmærksom på sig selv. Jeg har givet et bud på, hvem nogle af disse spillere kan blive:

 

Ivan Slišković, venstre back, Kroatien, 197 cm, 98 kg, 23.10.91.

Slavko Goluza må endnu en gang se bort fra det evigt uheldige Blazenko Lackovic, der fornyelig sprang akillessenen i en Champions League-kamp for Vardar Skopje mod MKB Veszprem. Derfor skal en ny mand tage ansvar på kongepositionen og det kunne meget vel blive talentfulde Ivan Slišković. Atypisk for et kroatisk stortalent i håndbold er det, at Slišković aldrig har været forbi en af verdens mest anerkendte håndbold-talentfabrikker, RK Zagreb. Ivan Slišković blev født i Split og startede sin professionelle håndboldkarriere hos Kroatiens evige 2’er, RK Nexe fra byen Nasice.

Han spiller til dagligt i den slovenske storklub, RK Celje, og har indtil videre haft en fremragende sæson i Champions League med 36 mål i 7 kampe. Slišković’ helt store force er sit knastørre skud. Derudover har han en god højde og fysik, ligesom han samtidig er bevægelig. Goluza har tidligere givet Slišković ansvar. Han var med på det Kroatien-hold, der blev nummer 4 ved EM i Danmark 2012, og allerede der viste han prøver på sit talent. En spiller, jeg forventer, vi kommer til at se tage ansvar for det kroatiske hold i mange år fremad.

Den kroatiske talentfabrik er forrygende og mange flere spillere står på spring for at få sit gennembrud på landsholdet. Stipe Mandalinic (PM og venstre back) og Filip Ivic (målmand) er også værd at holde øje med.

Wael Jallouz, venstre back, Tunesien, 197 cm, 98 kg, 03.05.91.

Den tunesiske venstre back viste allerede prøver på sit talent ved VM i Spanien, hvor han var tunesernes helt store skytte. I den indledende gruppekamp mod Tyskland bombede han 8 gange – noget, der fik THW Kiels øjne op for det afrikanske stortalent. Sidste sæson var dog ikke en succes for nordafrikaneren, der slet ikke kunne finde takterne fra landsholdet på det stjernespækkede tyske mandskab. Der var derfor heller ikke mange, der blev overraskede, da det kom frem i sommerpausen, at den atletiske venstre back havde fundet en ny klub. At det skulle blive mægtige FC Barcelona, var derimod mere opsigtsvækkende. Men i den catalanske hovedstad har Jallouz, i modsætning til i Kiel, hvor der skulle præsteres med det samme på grund af skader til vigtige spillere, fået tid til at udvikle sig. Han er stadig ung og får spilletid og ansvar i den spanske Liga Asobal, hvor FC Barcelona ikke møder meget modstand. Der er ingen tvivl om, at Jallouz ved slutrunden vil få et stort ansvar, og det tror jeg på, vil få hans niveau til at stige. For tuneserne bliver han i hvert fald uden tvivl et stort aktiv ved VM i Qatar, og han er værd at holde i øje med.

 

Diego Simonet, playmaker, Argentina, 190 cm, 88 kg, 26.12.89.

Han imponerer mig gang på gang – den mellemste Simonet-bror, Diego. Sammen med sin storebror, Sebastián, har han i en årrække været foregangsmand for den positive opblomstring, som det argentinske landshold har fået – hvilket har betydet, at Argentina har manifisteret sig som Sydamerikas bedste. Hans lillebror, Pablo, er ligeledes en del af det argentinske landshold.

Diego Simonet begyndte sin europæiske karriere i spanske Torrevieja, hvorefter turen gik til franske Ivry. Her spillede han sammen med sin storebror, Sebastián. Før sidste sæson fik det franske storhold, Montpellier, øjnene op for det store talent, og han imponerede stort i sin første sæson for de franske rekordindehavere og tidligere Champions League-vinder.

Han er en alsidig playmaker, der, trods sin højde og størrelse, har en god fysik. Han har en fantastisk fart, er gennembrudsstærk og har et veludviklet overblik. Jeg har fidus til, at Argentina klarer sig videre fra dødens pulje, hvor også Danmark er at finde. Skal den forudsigelse gå i opfyldelse, er det alfa omega, at Diego Simonet rammer sit tårnhøje niveau.

 

Mathieu Grebille, venstre back/fløj, Frankrig, 198 cm, 94 kg, 06.10.91

Endnu en Montpellier-spiller, der står på springbrættet til at blive en verdensstjerne. Mathieu Grebille er et produkt af Montpelliers succesrige håndboldskole. Rekordmesterne og Champions League-vinderne har udviklet mange store talenter til verdensstjerner som Gregory Anquetil, Michaël Guigou og Nikola Karabatic. Mathieu Grebille kunne meget vel være næste skud på stammen. Han er en allround-spiller, der qua sin atletiske krop både kan bruges som venstre fløj og back. Som det typisk ses hos franske spillere, er han ekstremt stærk i mand-mod-mand-spillet og derudover har han en ekstrem springkraft og et hårdt skud. I de seneste par sæsoner, hvor Montpellier har gennemgået et generationsskifte og mistet store spillere som Nikola Karabatic og William Accambray, er ansvaret og spilletiden øget for det unge franske håb, der for længst er blevet indlemmet i Claude Onestas franske A-landsholdstrup. Og det kunne meget vel blive mesterskabet, hvor Grebille for alvor slår igennem på det stjernespækkede franske landshold.

I de første 8 Champions League-kampe i denne sæson har han lavet 45 mål.

 

Messaoud Berkous, venstre back, Algeriet, 189 cm, 86 kg, 20.07.1989.

Den algeriske venstre back, Messaoud Berkous, har, på trods af at han nok er ukendt for mange, fået opbygget en hvis erfaring hvad angår slutrunder. Han har været med ved de 3 seneste verdensmesterskaber. På klubholdsbasis har han, ud over en afstikker til Qatar og rekordmesterne Al Sadd, hvor han spillede på hold med blandt andre José Hombrados og Andrej Klimovets, vundet det afrikanske mesterskab for klubhold 6 gange med sin hjemklub GS Pétroliers. Højdepunktet i karrieren kom, da han og holdkammeraterne vandt det Afrikanske Mesterskab i finalen mod ærkerivalerne fra Tunesien på hjemmebane foran 15.000 ellevilde tilskuere i det olympiske anlæg i Algiers. Dermed brød Algeriet en 16 år lang dominans af Tunesien og Egypten. Messaoud Berkous blev topscorer i turneringen og efter finalen kåret til turneringens bedste spiller. Han er algeriernes helt store profil i angrebsspillet. Hans varemærke er hans springkraft og skud.

 

Rafael Da Costa Capote, venstre back, Qatar/Cuba, 198 cm, 109 kg, 05.10.1987

Landstræner for Qatar, Valero Rivera, og det qatarske håndbold forbund (QHA) har, lige siden det kom frem at Qatar blev tildelt verdensmesterskaberne i 2015, været på rov for at nationalisere spillere til deres landshold. En af de første spillere de fik lokket i folden, var den dengang cubanske landsholdsspiller, Rafael Capote. Efter flotte præstationer for Naturhouse La Rioja med blandt andet 10 rene mål mod Flensburg-Handewitt i Champions League købte den qatarske klub, El-Jaish, ham fri for 300.000 euro. Samtidigt blev han nationaliseret.

Værtsnationen har det med at komme langt ved slutrunder og mange har Qatar som en outsider til at blande sig i toppen. Meget af Qatars spil er bygget op om den store, fysisk stærke venstre back, der på mange måder ligner og kan sammenlignes med Wissem Hmam før tuneseren fik en alvorlig knæskade. Hmam fik sit gennembrud ved VM på hjemmebane i Tunesien i 2005, hvor han blev topscorer, kom på allstarholdet og Tunesien opnåede det bedste afrikanske resultat ved en slutrunde nogensinde – en fjerdeplads. Et vaskeægte håndboldeventyr som Capote skal forsøge at efterligne. Skal Qatar opnå samme succes afhænger meget af Capotes præstationer.

 

Dejan Manaskov, venstre fløj, Makedonien, 180 cm, 73 kg, 26.08.92

Dejan Manaskovs far, Pepi, er en af de største legender inden for nationalsporten i Makedonien, håndbold. Han nåede 84 kampe og 284 mål som venstreback på det makedonske landshold og spillede blandt andet 4 sæsoner i den tyske Bundesliga for VfL Hameln. Nu er Dejan også på vej til at skrive sig ind i historiebøgerne og blive en ny stjerne i makedonsk håndbold. Den 22-årige venstrefløj, der går under navnet ”The Flying Winger” i hjemlandet, fik allerede Champions League-debut i sæsonen 2011/12. Siden har han været det sikre førstevalg på venstrefløjen i Metalurg Skopje, og i denne sæson har han, efter Metalurgs økonomiske problemer og spillerboykot, fået følgeskab i truppen af sin to år yngre bror, Martin. Dejan er altså i den grad kommet ud af en håndboldfamilie. Landsholdserfaring har den scoringssikre fløj også trods sin alder. Han var på holdet ved europamesterskaberne i Serbia (2012) og Danmark (2014) og verdensmesterskabet i Spanien i 2013 med stor succes. Han er fremtidens mand og skal med al sandsynlighed ud og spille sig til en ny kontrakt under mesterskabet grundet Metalurgs økonomiske situation. Hold øje med ham!

 

Pavel Atman, playmaker, Rusland, 190 cm, 94 kg, 25.05.87

På det russiske landshold spiller en af mine yndlingsspillere. Langt væk fra mediernes bevågenhed i vestens store håndboldligaer har Pavel Atman udviklet sig til en verdensklasse-playmaker med et unikt blik for spillet, et hurtigt antrit og et klogt skud. Den 27-årige russer, der ud over håndbolden plejer konkurrencegenet med poker på højt niveau, er lidt af en ulykkesfugl, hvad angår klubber, han har optrådt for: Efter hans professionelle karriere startede hos hjemklubben Kaustik Volgograd, gik turen til hviderussiske Dinamo Minsk (der nu er gået konkurs). I Dinamo vandt han det hviderussiske mesterskab 3 gange. Her viste han også for første gang prøver på sit talent i Champions League med 63 mål i 13 kampe. I 2013 gik turen hjem til den russiske storklub Tschechow Medvedi, der senere på året dog måttet slippe ham og store dele af resten af holdet grundet økonomiske problemer. Selvom der var bud efter playmakeren fra Bundesligaen og Frankrig, fik Lino Cervar ham overtalt til at komme til Metalurg Skopje. Her har han og holdet haft stor succes og nåede sidste sæson helt til kvartfinalen i Champions League. Skæbnen ville dog at Metalurg nu også er ramt af økonomiske problemer, hvilket har betydet, at Atman er blevet fristillet. Rygterne går dog på, at han allerede har skrevet forhåndskontrakt med storklubben Veszprem fra næste sæson.

På landsholdet har han været symbolet og foregangsmanden for Oleg Kuleschows generationsskifte og modernisering af spillestilen på det russiske landshold, der har udviklet sig og opfundet sig selv fra ny efter mange år med elendige resultater. Pavel Atman er i mine øjne en meget undervurderet spiller, mest af alt på grund af at han ikke har spillet i nogen af de store ligaer. Jeg ser ham som en af verdens allerbedste playmakere.

 

Hendrik Pekeler, stregspiller, Tyskland, 203 cm, 101 kg, 02.07.91

Pekeler er udråbt til fremtidens mand på stregen og i midterforsvaret på det tyske landshold. Stregspilleren er en af mange unge talenter, der for alvor har fået chancen efter Dagur Sigurdsson overtog dirigentstokken på det tyske landshold og startede et generationsskifte. Generationsskiftet har, ud over Hendrik Pekeler, også har givet plads til spillere som Paul Drux og Fabian Wiede. I forsvaret danner Pekeler midterblok med en anden spændende stregspiller med fremtidsperspektiv, Patrick Wiencek. På klubholdet, TBV Lemgo, har han ligeledes en stor rolle og fra næste sæson skal han spille under Nikolaj Jakobsen i Rhein-Neckar Löwen, hvor han erstatter Bjarte Myrhol. Pekeler er en stor og stærk stregspiller, der samtidigt er enormt bevægeligt i forhold til hans størrelse. I sidste sæson blev han med 125 mål den mest scorende stregspiller i verdens bedste liga, Bundesligaen. Han startede sin professionelle karriere i THW Kiel, med hvem han både vandt det tyske mesterskab og Champions League – dog mest som bænkevarmer. Han har præget diverse ungdomslandshold. Han har vundet EM for U18 i 2008 og VM for U21 i 2011. Ved EM for U20 i 2010 kom han på allstarholdet. Hvis Tyskland skal opnå succes ved VM, hvor de fejlagtigt kom med på et Wildcard i stedet for hjælpeløse Australien, kræver det, at det tyske forsvar præsterer. Her er Pekeler en meget vigtig faktor.

 

Raul Santos, venstre fløj, Østrig, 180 cm, 72 kg, 01.06.92

Den lille lynhurtige østrigske venstre fløj med dominikansk herkomst, Raul Santos, er en fryd for håndboldøjet. Han kom til Østrig som 11-årig og begyndte med håndboldsporten i Union Leoben et år senere. Allerede som 16-årig debuterede han i den østrigske Liga. 2 år efter fik han debut på det østrigske A-landshold, med hvem han deltog i sin første slutrunde i Danmark i januar i år. Han danner han fløjduo med en af verdens dygtigste højrefløje, Robert Weber. Netop Robert Weber er eneste spiller, der har givet Santos baghjul på topscorerlisten i Tyskland. Santos har scoret 118 gange i 17 kampe og snitter 6,9 mål pr. kamp. Siden februar 2013 har den finurlige venstrefløj slået sine folder i Bundesligaen for traditionsklubben VfL Gummersbach med stor succes. Større klubber har fået øjnene op for venstrefløjen, der i stedet har valgt at forlænge kontrakten i Gummersbach til 2017. Raul Santos er garant for highlights og Youtube-hits og er i den grad værd at holde et ekstra vågent øje med ved slutrunden.

 

Arthur Patrianova, playmaker, Brasilien, 192 cm, 95 kg, 22.04.93

Brasilien høstede stor anerkendelse ved det seneste VM i Spanien i 2013. Med et af slutrundens yngste hold formåede den spanske træner, Jordi Ribera, at skabe det bedste resultat for Brasilien nogensinde. I gruppespillet slog man de evige sydamerikanske rivaler fra Argentina, de afrikanske mestre, Tunesien og Montenegro, hvilket resulterede i en tredjeplads. I 1/8-dels finalen mod Rusland var brasilianerne millimeter fra at lave overraskelsen, men tabte i sidste sekund 26-27.

En af de unge spillere, som overraskede positivt ved slutrunden, var Arthur Patrianova. Der er store forventninger til den talentfulde venstre back i hjemlandet. I sidste sæson spillede han Champions League for spanske Naturhouse La Rioja. I år har han fået masser af spilletid og gjort det godt i den mindre klub, Villa de Aranda. Han ligger nummer 15 på topscorerlisten i Liga Asobal. Han har et godt blik for spillet og er målfarlig. Det er ingen tvivl om, at Arthur Patrianova kommer til at præge det brasilianske landshold mange år frem. Spørgsmålet er, om han får sit helt store internationale gennembrud i Qatar.


Det var nogle af de spillere, som jeg tror på, har de største chancer for at få sit internationale gennembrud på den helt store scene i Qatar. Der er dog mange andre spændende spillere, man også skal holde øje med. Det kunne være spændende at høre jeres bud på, hvilke spillere I tror, bliver positive overraskelser og får deres gennembrud ved VM. Kommentér gerne i kommentarfeltet herunder.

/Rasmus Boysen

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

The "MailChimp Token" field in the Settings → MailChimp is required!